Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Olomouci zemřel kapucín P. Libor Tomáš Pinkava

Datum publikace16. 11. 2010, 12.00
TiskTisk

V pondělí 15. 11. 2010 zemřel v Olomouci kapucínský kněz P. Libor Tomáš Pinkava. Rozloučení s ním proběhne v sobotu 20. 11. od 10.00 hodin v kapucínském kostele Zvěstování Páně a jeho tělo bude pak uloženo na hřbitov v Olomouci – Neředíně.

Olomouc: P. Libor Tomáš Pinkava se narodil 19. července 1919 v Kladkách. V roce 1934 přichází do hradčanské serafínské školy. Na začátku srpna 1939 zahájil kapucínský noviciát. V době filozofických studií byl roku 1942 spolu s několika spolubratry odveden na nucené práce do Říše, do vídeňského závodu C. P. Goerz. Po válce dokončuje filozofii v Opočně, 2. srpna 1946 skládá slavné sliby a 20. června 1948 v pražské katedrále sv. Víta přijímá z rukou arcibiskupa Berana kněžské svěcení. Následující rok končí teologii a je poslán do Třebíče. Zde jej zastihlo násilné zabrání klášterů státní mocí, v noci 29. dubna 1950 byl převezen do želivského kláštera; z internace je propuštěn v červenci 1955. Po několika pokusech o nalezení zaměstnání pracoval v mosteckém podniku Rico. Během uvolnění poměrů v roce 1968 může působit jako kněz v Bohosudově a Krupce, později také v Kolíně a v Poříčí na Sázavě, na začátku 70. let se však musí vrátit k civilnímu zaměstnání. S odchodem do důchodu získává státní souhlas a je mu dovoleno spravovat farnost Luká, kde působil až do roku 1995. Poté se stává členem kapucínské rodiny v Olomouci, kterou obohacoval svou životní moudrostí a charakteristickým humorem.

Umírá v pondělí 15. listopadu 2010. Rozloučení se zesnulým P. Pinkavou proběhne v sobotu 20. listopadu od 10.00 hodin v kapucínském kostele Zvěstování Páně a jeho tělo bude pak uloženo na hřbitov v Olomouci – Neředíně.

Soubory ke stažení

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou