Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Odpolední část setkání papež s kolegiem kardinálů

Datum publikace20. 11. 2010, 1.15
TiskTisk

Odpolední část setkání Svatého otce se členy kolegia kardinálů ve Vatikánu začala včera (19. 11. 2010) v 17.00 hodin slavením nešpor. Poté následovaly tři přednášky.

Vatikán: Arcibiskup Angelo Amato hovořil na téma 'Deklarace Dominus Iesus Kongregace pro nauku víry deset let po vydání'. Uvedl, že objasnila některé základní kristologické a ekleziologické pravdy a vyzvala k tomu, aby ekumenický a mezináboženský dialog vycházel z přesné katolické identity. Zároveň neuzavřela pozitivní cesty hledání, na které poukázal Koncil v závažné otázce spásy nekřesťanů. Deklarace Dominus Iesus tím, že upozorňuje na nesprávně pochopený pluralismus, je stále platnou výzvou k naukové a pastorační jasnosti jako základu katecheze, nové evangelizace a 'misio ad gentes'.

Kardinál William Levada pak přednesl dva příspěvky, jeden na téma 'Reakce církve na případy sexuálního zneužívání: ke společnému směřování' a druhý na téma 'Apoštolská konstituce 'Anglicanorum coetibus''. V prvním příspěvku kardinál poskytl informaci o kanonickém zákonodárství ohledně zločinu sexuálního zneužívání mladistvých. Vyslovil několik postřehů k co nejširší odpovědnosti biskupů ohledně ochrany jim svěřených věřících. Inspiroval se slovy Svatého otce, jeho příkladem naslouchání a přijetí obětí. Hovořil o spolupráci s veřejnými činiteli a o nutnosti efektivního úsilí ve prospěch ochrany dětí a mládeže. Zdůraznil také pečlivý výběr a formaci budoucích kněží a řeholníků. Nakonec informoval o přípravných pracích na pastýřském listu Kongregace biskupským konferencím o hlavních liniích, které nabízejí koordinovaný a účinný program ve shora uvedeném směru.

Ve druhém příspěvku kardinál Levada představil podstatu a původ apoštolské konstituce o zřízení ordinariátů pro anglikánské věřící, kteří touží společně vstoupit do plného společenství s katolickou církví. Vysvětlil ekumenický kontext a současnou situaci zřizování ordinariátů. První bude založen ve Velké Británii, jak bylo dnes uvedeno ve vyjádření Biskupské konference Anglie a Walesu.

V následné diskusi vystoupilo 12 kardinálů (celkem tedy v průběhu dne se do diskuse zapojilo 30 kardinálů). Někteří se věnovali ještě prohloubení dopoledních témat, tj. náboženské svobody a liturgie, zatímco ostatní se věnovali odpoledním tématům, zvláště reakci církve na případy sexuálního zneužívání. Bylo doporučeno mimo jiné povzbudit biskupské konference, aby vyvinuly účinné, včasné, vypracované, komplexní a rozhodné plány na ochranu mladistvých. Ty by měly brát do úvahy rozmanitost problematiky a nutnosti linie, jak reagovat ať už kvůli nastolení spravedlnosti, tak kvůli doprovázení obětí. Zdůraznil také nutnost prevence a formace i v zemích, kde  se problém neprojevil tak dramaticky jako v jiných zemích.

Během diskuse padlo rozhodnutí projevit solidaritu kolegia kardinálů – sjednoceného s papežem – s národy Iráku a Haiti, dnes zvlášť zkoušenými, a byla vyhlášena konkrétní sbírka na charitativní účel realizovaná prostřednictvím Cor unum.

Setkání bylo ukončeno krátce po 19.00 hodině krátkým poděkováním Svatého otce a modlitbou Anděl Páně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou