Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Památka Zasvěcení Panny Marie v Jeruzalémě

Datum publikace19. 11. 2010, 9.45
TiskTisk

Dne 21. 11. 2010 slaví církev památku Zasvěcení Panny Marie v Jeruzalémě – její uvedení do chrámu a zasvěcení Bohu. Informujeme o této památce a zveřejňujeme i zamyšlení PaedDr. Stefana Bednára O. T. 

Dnešní památka má svůj původ na Východě. Původně to byla připomínka výročí posvěcení mariánské baziliky v Jeruzalémě, postavené v roce 543 poblíž Jeruzalémského chrámu. Bazilika byla sice v dalších stoletích zbořena, ale křesťané na Východě slavili tento den dále. Spolu s nimi si dnes připomínáme osobní zasvěcení Panny Marie, jímž se zcela odevzdala Bohu do služeb díla spásy a stala se tak vzorem Bohu zasvěceného života. Zároveň ji uctíváme jako živý Boží chrám, jímž byla od okamžiku svého Početí.

'Panna Maria nás dnešním svátkem uvádí do chrámu. Chrám je místem oddechu od každodenního shonu a stresů, je místem zotavení a také nejlepší školou života. Žijeme ve společnosti, kde se lidé nechávají obelhávat falešnými nadějemi lepšího a kvalitnějšího života, a přitom zapomínají žít ´dnešek´. A žít ho radostně, s láskou v srdci a vnitřní svobodě. Proč člověk tak rád ničí sám sebe? Proč se lidé nechávají vnitřně zotročit? Proč nežít pozemský život v jednoduchosti a kráse?

Slavení dnešního svátku se neopírá o Písmo svaté, ale o starokřesťanské legendy a Jakubovo protoevangelium, kde je uvedeno, jak byla Panna Maria svými rodiči uvedena do Jeruzalémského chrámu, aby tam byla vychovávána. Nepochybně to byla dobrá škola života, když její láska byla větší než bolest  a následný smutek přivádějící člověka k pesimismu. Kéž bychom i my, vedeni Pannou Marií, vždy hledali v našich chrámech před svatostánkem posilu pro náš vnitřní chrám,' říká PaedDr. Stefan Bednár z Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě.  

Všemohoucí Bože, tys od věčnosti vyvolil Pannu Marii, aby byla svatá a milostiplná; na její přímluvu dávej i nám z nevyčerpatelného bohatství své milosti. Prosíme o to skrze tvého Syna, Ježíše Krista, našeho Pána, který s tebou žije a kraluje po všechny věky věků. Amen. (Vstupní modlitba z bohoslužby k této liturgické památce)  

 

Zdroj: Misál na každý den liturgického roku, Karmelitánské nakladatelství, 2000

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou