Lupa
Obsah Obsah
Portál

Je charitní činnost jen útěchou vlastního svědomí?

Datum publikace29. 11. 2010, 9.30
TiskTisk

Dne 8. 12. 2010 od 10.30 hodin pořádá tiskové středisko České biskupské konference pro novináře a ostatní zájemce kulatý stůl na téma solidarita a charitní činnost. Jako hosté se svými příspěvky vystoupí prof. Lubomír Mlčoch z Institutu ekonomických studií FSV UK, Ing. Oldřich Haičman, ředitel Charity ČR, a P. Jaroslav Brož z Katedry biblických věd KTF UK, duchovní rádce Misionářek Lásky (sestry Matky Terezy).

Praha: V předvánočním čase se více než kdy jindy hovoří o významu schopnosti darovat a přijmout dar. Větší pozornost je věnována i potřebným, pořádají se benefiční koncerty, vánoční večeře pro chudé a podobně. Je charitní činnost jen útěchou vlastního svědomí? Jak se církev podílí na službě společnosti? Je solidarita jen něčím 'navíc' nebo bytostně utváří člověka a činí ho šťastným? Na tyto i podobné otázky budou odpovídat hosté kulatého stolu, který na zvolené téma jednou měsíčně pořádá tiskové středisko České biskupské konference pro novináře a zájemce o dané téma.

Tentokrát pozvání přijali:

Prof. Lubomír Mlčoch z Institutu ekonomických studií FSV UK, který se dlouhodobě věnuje sociální nauce církve, je spoluautorem dokumentu Pokoj a dobro. Ve svém příspěvku se s ohledem na desetiletí 800 let od narození sv. Anežky a sv. Zdislavy (2011-2021) zaměří na to, jak proměnit naši kulturu na spolupráci dárcovství 'lásky dobro-přejné' (caritas) se solidaritou 'lásky politické'.

Ing. Oldřich Haičman, ředitel Charity ČR, přiblíží působení Charity v následujících rovinách:

- přímá pomoc sociálně potřebným

- výchova veřejnosti k prosociálnímu myšlení a podpoře chudých

- působení na lokální i národní autority veřejné správy ve věci budování míru a zachování sociálního smíru

P. Jaroslav Brož z KTF UK bude hovořit o duchovních východiscích služby Matky Terezy a Misionářek Lásky, o spektru chudých lidí, kterým sestry v současnosti slouží, o aktivitách, kterým se sestry věnují, o duchovním rozměru služby chudým a o důvodech, proč Misionářky Lásky působí i v rozvinutých zemích.

Místo konání: zasedací místnost České biskupské konference, Praha 6, Thákurova 3, druhé poschodí.

Prosíme o potvrzení účasti do 6. 12. 2010 na e-mail: sargankova@cirkev.cz, případně na tel.: 220 181 436, mobil: 731 625 984.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou