Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Duka se setkal s rumunským princem

Datum publikace30. 11. 2010, 8.30
TiskTisk

V pondělí 29. 11. 2010 přijal pražský arcibiskup Dominik Duka OP v Arcibiskupském paláci Jeho Královskou Výsost rumunského prince Radu s manželkou Markétou, rumunskou korunní princeznou. Setkání se zúčastnila také rumunská velvyslankyně v ČR Danielu Gitman.

Praha: Podle pražského arcibiskupa byla návštěva vyjádřením dobrých ekumenických vztahů, ale i historického přátelství mezi Rumunským královstvím a Československem v době naší první republiky. Rumunsko je zemí, která je křižovatkou východního a západního křesťanství, což bylo také tématem rozhovoru, během kterého Jeho Královská Výsost připomněla důležitý ekumenický přínos cařihradského patriarchy Bartoloměje I.

Rozhovor se dotkl také významu strahovského opata Methoda Zavorala, který hrál důležitou roli v diplomatických stycích mezi Československem a Rumunskem. Rumunský princ s velkou úctou zmínil postavu prezidenta Edvarda Beneše a jeho úlohu při vytváření Malé dohody, jakož i úsilí při obnově Československa v době druhé světové války. Závěrem si rumunský princ s chotí prohlédli rezidenci pražských arcibiskupů v doprovodu arcibiskupova sekretáře P. Tomáše Rouleho.

Rumunský princ Radu Duda se narodil roku 1960. Studoval divadelní a filmovou vědu v Bukurešti a Vysokou vojenskou školu. V roce 1996 se oženil s korunní princeznou Markétou Rumunskou. V letech 2002 – 2008 byl zvláštním představitelem rumunské vlády a poradcem rumunského krále Michaela I., kterého doprovázel na cestách při vyjednávání o vstupu Rumunska do NATO. Působil jako umělecký ředitel projektu arteterapie pro opuštěné děti žijící v sirotčincích. Přednáší v mnoha zemích Evropy a zámoří.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou