Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI. popřál Bartoloměji I. k svátku sv. Ondřeje

Datum publikace30. 11. 2010, 20.45
TiskTisk

Kardinál Kurt Koch poprvé vede delegaci Svatého stolce na oslavách sv. Ondřeje, patrona ekumenického patriarchátu, během každoroční výměny delegací při oslavách svatých patronů. Ekumenickému patriarchovi Bartoloměji I. předal poselství Svatého otce.

Istanbul: Delegace Svatého stolce vedená kardinálem Kurtem Kochem se zúčastnila v kostele patriarchátu v cařihradské čtvrti Fanar slavnostní liturgie, které předsedal Bartoloměj I. Poté se členové delegace setkali s patriarchou a synodní komisí pro vztahy s katolickou církví. Kardinál Koch odevzdal ekumenickému patriarchovi poselství papeže:

Mám velikou radost, že ve svátek sv. Ondřeje, bratra sv. Petra a patrona ekumenického patriarchátu, Vám mohu poslat po kardinálovi Kurtu Kochovi, předsedovi Papežské rady pro jednotu křesťanů, tento dopis, abych popřál Vaší svatosti, členům Svatého synodu, kléru, mnichům a všem věřícím hojnost nebeských darů a Božího požehnání.

V tento radostný sváteční den se spolu všemi katolickými bratry a sestrami připojují k Vám ve vzdávání díků Bohu za divy, které ve svém nekonečném milosrdenství vykonal skrze život a mučednictví sv. Ondřeje. Tím, že Apoštolové velkoryse obětovali svůj život v utrpení pro Pána a jeho bratry, vydali svědectví Radostné zvěsti, kterou hlásali do všech končin tehdy známého světa. Svátek sv. Ondřeje, který se slaví v liturgických kalendářích Východu i Západu tentýž den, představuje pro všechny, kteří z milosti Boží a díky daru křtu přijali poselství spásy, silné pozvání k obnově vlastní věrnosti učení apoštolů a k neúnavnému hlásání víry v Krista slovem a svědectvím života.

V naší době je tato výzva více než kdy jindy naléhavá a týká se všech křesťanů. Ve světě poznamenaném stále rostoucí vzájemnou závislostí a solidaritou jsme povolaní hlásat s novým přesvědčením pravdu evangelia a předkládat zmrtvýchvstalého Pána jako odpověď na nejhlubší otázky a duchovní touhy dnešních mužů a žen.

K tomu, abychom tento velký úkol zvládli, musíme dále pokračovat na cestě k plnému společenství a ukázat, že jsme již sjednoceni v našem úsilí o společné svědectví evangelia lidem naší doby. Z tohoto důvodu bych chtěl vyjádřit upřímnou vděčnost Vaší Svatosti i ekumenickému patriarchátu za velkorysé pohostinství delegátům evropských biskupských konferencí, kteří se letos v říjnu setkali na ostrově Rhodos se zástupci evropských pravoslavných církví na II. katolicko-pravoslavném fóru na téma „Vztahy církev – stát: teologické a historické perspektivy“.

Svatosti, pozorně sleduji Vaše moudré úsilí o dobro pravoslaví a ochranu křesťanských hodnot v mnoha mezinárodních souvislostech. V den svátku sv. Ondřeje vás ujišťuji, že na Vás pamatuji v modlitbě, obnovuji přání pokoje, zdraví a hojnosti duchovního požehnání pro Vás a Vaše věřící.

V úctě a duchovní blízkosti Vám opětuji bratrské objetí ve jménu našeho jediného Pána Ježíše Krista.

Benedikt XVI.

Ve Vatikánu 30. listopadu 2010

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou