Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Bertone daroval v Kazachstánu relikvii sv. Ondřeje

Datum publikace30. 11. 2010, 15.30
TiskTisk

Státní sekretář Svatého stolce kardinál Tarcisio Bertone dnes dopoledne (30. 11. 2010) odevzdal během liturgie v pravoslavné katedrále Nanebevzetí v Astaně, hlavním městě Kazachstánu, ostatky sv. Ondřeje.

Astana (KZ): Od 29. listopadu do 4. prosince 2010 je kardinál Tarcisio Bertone na zahraniční cestě v Kazachstánu při příležitosti summitu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Dnes ráno (3. listopadu 2010) při liturgii v pravoslavné katedrále Nanebevzetí v hlavním městě Astaně odevzdal relikvii sv. Ondřeje. Ve své promluvě nejprve pozdravil metropolitu místní pravoslavné církve Alexandra a vyřídil pozdrav Svatého otce Benedikta XVI. s prosbou o předání Jeho Svatosti Kyrillovi, patriarchovi Moskvy a celé Rusi. Dodal, že se v Astaně nachází díky pozvání na summit OSBE, které rád přijal. 'Hned jsem si uvědomil radost z cesty do země, ve které jsou obrovské možnosti k pokojnému a prospěšnému náboženskému soužití. V této souvislosti je pro nás křesťany povinnost vzájemné lásky mnohem naléhavější. Jsme totiž povoláni k tomu, abychom vydávali všem slovy a skutky svědectví, že Bůh je Láska. Proto moje přítomnost zde znamená také povzbuzení, abyste pokračovali na cestě velké úcty a lásky mezi pravoslavnou a katolickou komunitou v Astaně a dalších městech, jak je mi známo. Drazí přátelé, jistě nechybí vhodné příležitosti k vzájemné podpoře a prohloubení přátelství,' řekl v promluvě kardinál Bertone. Z pověření papeže Benedikta XVI. odevzdal dva úlomky vzácné relikvie sv. Ondřeje, tolik uctívané v italském městě Amalfi, do rukou metropolity Alaxandra. Papež tak vyhověl žádosti jeho předchůdce, metropolity Mefodje, a arcibiskupa Tomáše Peta, katolického metropolity, s níž se na něj obrátili. Proto oběma církvím daroval po úlomku drahocenné relikvie jako projev hlubokého významu, zdůrazňujícího společnou úctu k apoštolům.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou