Lupa
Obsah Obsah
Portál

COMECE znepokojena úspěchem populistických hnutí

Datum publikace1. 12. 2010, 13.30
TiskTisk

Ve dnech 24. – 26. 11. 2010 se v Bruselu konalo podzimní plenární zasedání Komise biskupských konferencí zemí EU (COMECE) na téma populismus. Českou biskupskou konferenci (ČBK) zastupoval pražský světící biskup Václav Malý.

Brusel: Komise biskupských konferencí zemí Evropské unie (Commission of the Bishops' Conferences of the European Union, COMECE) je hluboce znepokojena úspěchem populistických hnutí v Evropě, která usilují o rozdělení společnosti a diskriminaci těch nejslabších, jak je uvedeno v tiskové zprávě shrnující podzimní plenární zasedání na téma populismus. Zpráva také zmiňuje 'významný' nárůst 'hnutí a tendencí s populistickými prvky' v zemích EU. 'Tento jev je velmi složitý, má různé projevy, počínaje určitými regionálními formami po nacionalismus až extremismus, a týká se pravice i levice,' říkají biskupové. 'Je možné pozorovat podobné znepokojující prvky: zjednodušování problémů a jejich řešení, hledání obětních beránků a zneužívání rozlišení mezi 'my' a 'oni',' uvádí se ještě ve zprávě.

V tiskové zprávě COMECE připomněla, že je populismus neslučitelný s univerzálním povoláním církve. Upozornila také, že tento jev směřuje k rozdělení společnosti a oslabení sociální soudržnosti a solidarity. Odsoudila diskriminující tendence těch nejslabších ve společnosti (tj. menšin určených za obětní beránky), které vytvářejí iluzi o jednoduchém řešení složitých problémů. 'Uvědomujeme si nejistotu současné doby,' uvedli biskupové a vyzvali křesťany, 'aby se nenechali strhnout populismem, ale odolali jeho proudům'. Biskupové zdůraznili, že evangelium je platné pro nás tak jako pro generace, které nás předcházely. Nejedná se tak podle nich o kulturní či ideologický boj, ale o zdůraznění principů, na nichž vše spočívá, tj. na nezadatelné důstojnosti každé lidské bytosti jako osoby Bohem milované a chtěné, a na společném dobru, které nás vždy a stále vyzývá k projevům solidarity a lásky vůči bližním.

Biskup Václav Malý, který zastupuje ČBK v COMECE, doplnil, že komise mj. sleduje také bioetické otázky i naplňování čl. 17 Smlouvy o fungování Evropské unie, který předpokládá pravidelné rozhovory zástupců církví a institucí EU. COMECE bude také žádat o možnost katolické církve jednat přímo se zástupci evropských institucí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou