Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Tauran se vrátil z Pákistánu

Datum publikace2. 12. 2010, 19.15
TiskTisk

Kardinál Jean-Louis Tauran odjel 25. 11. 2010 na čtyřdenní návštěvu Pákistánu, aby jednal s místní vládou o případu křesťanky Asie Bibi a o možnosti zrušit zákon o rouhání. Po návratu poskytl rozhovor Vatikánskému rádiu.

Vatikán: Kardinál Jean-Louis Tauran, předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, se v Islamabadu setkal s prezidentem Ali Zardarim a dalšími představiteli politického života i s místní katolickou komunitou. Navštívil také Rawalpindi, kde sloužil mši svatou spolu s 2 500 věřícími, a Lahore, kulturní centrum země, kde se setkal s řeholníky a řeholnicemi. Zde také otevřel centrum pro mezináboženský dialog, vedené dominikány. Návštěva se uskutečnila za velmi těžkých a citlivých okolností, protože 16. listopadu 2010 byla odsouzena k trestu smrti za rouhání Asia Bibi, křesťanka, matka pěti dětí. Svatý otec Benedikt XVI. ve své výzvě na závěr generální audience 17. listopadu 2010 žádal o její propuštění.

Kardinál Tauran po návratu hovořil ve Vatikánském rádiu o svých dojmech z této cesty.

Cesta jako znak povzbuzení

Velmi důležitý byl cíl návštěvy, totiž ujistit křesťany, kteří žijí ve velmi exponovaných podmínkách, že patří k velké katolické rodině, že mají otce, to je papež, a bratry a sestry, kteří je podporují.  Proto bylo důležité, že kardinál mezi ně přijel, aby jim projevil duchovní solidaritu. A oni to podle něj dobře pochopili. Tedy cesta jako znak povzbuzení?  'Jistě, povzbuzení naším bratrům, kteří žijí ve velmi napjatých situacích, ale jsou také velmi odvážní. Nikdy se například nezpochybňoval dialog s muslimy. Všichni jsou přesvědčeni, že je nutné dialog vést. Ale existuje rozdíl mezi jeho vrcholnými představiteli a základním společenstvím. I když je možné vést dobrý dialog se špičkami, s prostými lidmi je to naopak velmi obtížné,' připustil kardinál Tauran.

Jednání s veřejnými činiteli

Prezident republiky přijal kardinála velmi srdečně. Věnoval velkou pozornost postoji Svatého stolce k otázce náboženské svobody. Prezident Pákistánu ustanovil komisi, které předsedá ministr pro menšiny a jejím úkolem je prověřit zákon o rouhání s cílem jeho možného zrušení. Kardinál se také setkal s náměstkem ministra zahraničí a dlouze hovořil s ministrem pro menšiny, který je křesťan. Seznámil je s míněním křesťanské komunity. 'Řekl jsem jak prezidentovi, tak všem lidem, s nimiž jsem se setkal, že křesťané v Pákistánu mají dojem, že jsou považováni za občany druhé kategorie. Je pravda, že náboženská svoboda je něco jiného než svoboda kultu. Povzbuzující je, že se všichni shodnou na tom, že dialog je jediné řešení. Zjistil jsem však, že mnozí zaznamenali jisté zmrazení ze strany muslimů. Vše ale nakonec závisí na mezinárodní situaci,' uvedl kardinál Tauran.

Podle kardinála si prezident uvědomuje, že se revizí zákona vystavuje velké kritice, nicméně zřídil komisi pro jeho revizi. 'Nevím, zda bude možné zákon zrušit, ale měl by být upraven a odpovídat současné situaci. Důležité je, aby o těchto věcech co nejotevřeněji hovořil nejen prezident, ale i vláda,' zdůraznil v rozhovoru pro Vatikánské rádio kardinál Tauran, předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou