Lupa
Obsah Obsah
Portál

Arcibiskup Robert Zollitsch oceňuje dobrovolnictví

Datum publikace4. 12. 2010, 14.00
TiskTisk

Předseda Německé biskupské konference, arcibiskup Robert Zollitsch, vydal při příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků (5. 12. 2010) prohlášení, v němž oceňuje práci dobrovolníků.

Berlin: Arcibiskup Zollitsch ve svém prohlášení říká: 'Při příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků děkuji všem, kteří vykonávají dobrovolnickou práci, a tak dávají skrze své působení tvář a hlas křesťanskému poselství. Dobrovolnictví je dar – tj. darovaný zájem jednoho člověka o druhého, dar pro společnost i ve společnosti, politice a církvi, tedy dar, bez kterého si neumíme naši společnost představit. Papež Benedikt XVI. v roce 2007 při setkání s dobrovolníky ve Vídni poukázal na něco zvlášť rozhodujícího, když zdůraznil: 'Pokud je v člověku, kterého potkáváme, přítomný Kristus, pak se může dobrovolnictví stát zkušeností s Bohem. Spoluúčast na situacích a potřebách lidí vede k nové kvalitě vztahů a přináší smysl lidskému bytí. Dobrovolnictví tak může pomoci, může lidi vytáhnout z jejich osamocení a přivést je do nového společenství.' Dnešní společnost se také vyznačuje tím, že k udržení a rozvoji dobrovolnické práce v církvi a ve společnosti patří spolupráce s partnery, kteří ji vykonávají na plný úvazek. Jsou partnery pro ty, kteří se angažují, starají se o přání, doporučení a otázky dobrovolníků a podporují jejich práci. Doprovázení a podporu dobrovolníků chce církev v dnešní době posílit a přeje si ještě větší podíl dobrovolníků na poslání církve, a to se projevuje už i v dialogu, který v této oblasti vedou němečtí biskupové.

Církev a náboženství jsou i podle nově zveřejněného třetího průzkumu o dobrovolnictví, který provedla německá spolková vláda, druhou největší oblastí, ve které se dobrovolníci v Německu angažují. Církve a jejich charitativní organizace Caritas a Diakonie zajišťují v dnešním světě  ve spolupráci s dobrovolníky velkou službu. A to mě zvlášť těší, protože i v dalších velkých odvětvích, jako jsou dětské školky, školy a kulturní zařízení je katolická církev také aktivní díky dobrovolníkům nebo jako zřizovatel těchto zařízení.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou