Lupa
Obsah Obsah
Portál

Neposkvrněné Početí Panny Marie

Datum publikace4. 12. 2010, 15.00
TiskTisk

Nad slavností Panny Marie, počaté bez poskvrny prvotního hříchu, kterou církev slaví 8. 12., se zamýšlí P. Jan Houkal, farář z farnosti Brandýs nad Labem, ve svém textu nazvaném Neposkvrněné Početí Panny Marie aneb Několik slov o Boží pomoci předem.

Určitě každý z nás stál už někdy před nějakým obtížnějším životním úkolem. Možná se nám v takové chvíli dostalo od někoho z našich věřících přátel povzbuzení, že je-li takový úkol skutečně dobrý a jsme-li to opravdu my, kdo jsme k jeho vykonání povoláni, tak nám Bůh už od samého začátku k tomu nabízí také svou pomoc.

A je určitě dobře, pokud nás někdo takto povzbudil. Vždyť to, že Boží milost naše jednání, má-li být dobré, předchází a pak i provází a vede k završení, je přece jedním ze základních pilířů našeho vztahu s Pánem Bohem. Každý člověk přece, a to i tehdy, když si to neuvědomuje, potřebuje pomoc shůry, pomoc Boží, která v něm vzbudí touhu dobro vykonat a dá mu i sílu o ně usilovat.

Zároveň také platí, že čím větší úkol před člověkem stojí, tím větší a silnější tato pomoc Boží musí být. Neboť čím náročnější je úkol, tím silnější je pokušení od něj utéci, čím je větší, tím roste i nebezpečí, že jeho naplnění člověk nějak pokazí. A není divu. Vždyť ten Zlý, který se od úsvitu dějin pokouší ovládnout hříchem narušená lidská srdce, se přeci všemi možnými způsoby snaží zabránit lidem konat dobro, protože ví, že v něm na svět vždycky přichází kousek Boha samotného. A protože Bůh o této ďáblově snaze ví a zároveň chce na svět skrze dobro lidí přicházet, nabízí lidem k jeho vykonání už od samého začátku svou pomoc.

A Neposkvrněné početí Panny Marie je toho právě nejvýraznějším příkladem. Vždyť jaký úkol mohl kdy být větší, než stát se matkou Božího syna? A co se ten Zlý mohl snažit překazit víc než právě příchod Boha na zem, a kde jinde se mu mohlo zdát, že má naději na úspěch, než u jediného lidského článku tohoto příchodu, u prosté panny z Nazareta? Ale právě toto věděl i Bůh, a proto ve svém podivuhodném úradku Pannu Marii už od jejího početí a zrození uchránil od porušenosti hříchem, aby ona v čistotě srdce mohla odolat všem nástrahám a pokušením. A že Panna Maria tuto milost Boží našla a přijala, je patrné nejen z jejích slov „jsem služebnice Páně, ať se mi stane podle tvého slova“, nejen z jejího života, ale především ze zdaru Božího díla skrze ni uskutečněného: Boží syn z ní narozený na svět skutečně přišel a přinesl nám své království dobra a pokoje. A toto království ve světě má i po jeho návratu do nebe nadále růst, a proto zavolal nás lidi, abychom se stali jeho učedníky.

Vzhledem k tomu, že jednou ze základních podob učednictví Krista Pána je právě konání dobra, k němuž jsme povoláni, tak se možná jedním z důležitých momentů letošní prosincové oslavy svátku Neposkvrněného početí může stát také zamyšlení nad tím, zda jsme si vědomi, že i nám Bůh ke všem našim životním posláním předem připravil svou pomoc. Jistě ne takovou, že by nás uchránil od poskvrny dědičného hříchu, to konečně všichni dobře víme, ale určitě přesně takovou, jakou k vykonání patřičného dobra potřebujeme. Čím více tuto Boží pomoc budeme hledat a jako s nalezenou s ní spolupracovat, tím větší naději můžeme mít, že se i naše dobrá díla zdaří a budou opravdu dobrá, protože v nich bude kousek Boha. Naději, že se tak i náš život stane cestou Krista Pána do dnešního světa a růstem jeho království. A to proto, že je to v posledku Bůh sám, kdo je onou milostí, kterou nám nabízí, i dobrem, které v nás činí.

P. Jan Houkal, farář, Brandýs nad Labem

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou