Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výběr projektů pro Kulturní festival Světových dní mládeže

Datum publikace7. 12. 2010, 15.00
TiskTisk

Během Světových dní mládeže (SDM) v Madridu se budou mezi 16. až 21. 8. 2011 konat nejen setkání se Svatým otcem, ale proběhne rovněž tzv. Kulturní festival. Přes 500 návrhů kulturních projektů, mezi nimiž jsou tři z České republiky, podalo 48 zemí z celého světa.

Madrid (ES) / Praha (CZ): Posláním Kulturního festivalu, který se ve dnech 16. - 21. srpna 2011 uskuteční v rámci Světových dní mládeže v Madridu, je 'představit mladým lidem víru univerzálním (celosvětovým) jazykem, kterým je krása a kultura'. Kulturní aktivity mají mladým lidem pomoci objevit, že Boží slovo otevírá napínavý obzor a že se vyplatí za víru a z lásky riskovat i život.

Do 20. listopadu 2010, kdy byla uzávěrka pro podání návrhů kulturních projektů, obdrželo oddělení pro kulturu organizačního štábu přípravy SDM v Madridu přes 500 nabídek ze 48 zemí po celém světě. Organizátory SDM teď čeká ta nejtěžší část, musí 'posoudit postupně každý návrh  a rozhodnout, který je v duchu poselství Světových dní mládeže přiměřený a vhodný,' upřesnila Carla Diaz de Rivera, technická vedoucí oddělení pro kulturu. Návrhy budou hodnoceny podle univerzálnosti jejich sdělení, umělecké kvality, aktuálnosti ve vztahu k naší současné, moderní době a podle technické, organizační a finanční proveditelnosti. Navíc bude při výběru projektů vynaloženo nemalé úsilí na to, aby Kulturní festival, který je součástí Světových dní mládeže v Madridu, obsahoval široké spektrum témat a měl celosvětové kulturní zastoupení.   

V návrzích se objevuje široká škála uměleckých forem včetně muzikálu, fotografických výstav, her, filmů nebo tanců ze všech koutů světa (Afriky, Indie, Jižní a Střední Ameriky, atd.). 'Je úžasné sledovat, že za každým projektem stojí celý tým. Mnoho mladých lidí se připravuje na SDM právě formou spoluprace tohoto typu,' říká Isaure z Francie, která pracuje v oddělení pro kulturu.

Osobnost papeže Jana Pavla II. a jeho poselství je ústředním tématem velké části předložených projektů – např. Karol Wojtyla jako básník a spisovatel, nebo jeho poselství o sexualitě a emocionalitě apod. Některé projekty obsahují návrhy činnosti církve v zemích, kde je pronásledovaná, nebo v oblastech postižených válkou či ekonomickým strádáním.

Českou republiku by mohl reprezentovat Ondřej Mučka, který je připraven přiblížit krásu hudby Antonína Dvořáka. Jde o hru na varhany a zpěv Biblických písní, op. 99. Druhým projetkem je folklorní vystoupení souboru Dúbrava z Valašských Klobouk. Tento lidový tanec v provedení mladých lidí odhaluje bohatství lidové tradice, v níž je hluboce zakořeněna také prostá a pevná víra. Třetím projektem je výstava fotografií světově respektovaného fotografa prof. Jindřicha Štreita. Cyklus Brána naděje má ukázat život člověka od narození až ke smrti.

Během nedávné návštěvy Benedikta XVI. ve Španělsku mohl svět zaznamenat umělecké skvosty španělské křesťanské architektury (dóm v Santiagu de Compostela nebo baziliku Sagrada Familia v Barceloně). Při nedávném posvěcení baziliky se papež Benedikt XVI. o Gaudím vyjádřil jako o 'tvořivém architektovi a praktikujícím křesťanovi'. A poté dodal: 'Krása je jedna z největších potřeb lidstva; je to zdroj, který napájí touhu po míru a přináší plody v podobě naděje.' Architekt baziliky Sagrada Familia Antonio Gaudí svým životem a dílem ukázal, že krása a víra se vzájemně nevylučují. A tak asi není velkým překvapením, že velké procento navržených kulturních projektů pochází právě ze Španělska. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou