Lupa
Obsah Obsah
Portál

Arcibiskup Duka se setkal s vojenskými kaplany

Datum publikace8. 12. 2010, 18.00
TiskTisk

Pražský arcibiskup Dominik Duka OP přijal 7. 12. 2010 na pražském arcibiskupství vojenské kaplany Armády České republiky. Setkání se zúčastnil ministr obrany Alexandr Vondra a členové generálního štábu v čele s armádním generálem Vlastimilem Pickem.

Praha: Pražský arcibiskup své hosty přivítal poprvé jako předseda Rady České biskupské konference pro duchovní službu v armádě. Vyjádřil poděkování za dobrou spolupráci a podporu, kterou duchovní službě poskytuje vedení armády. Spolu s ministrem obrany a zástupci generálního štábu hovořil také o dodatku k dohodě, která byla v roce 1998 podepsána mezi rezortem Ministerstva obrany a Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou církví. Podle arcibiskupa Duky se od té doby struktura armády, jež je dnes plně profesionální, změnila. Tím se ovšem mění také práce kaplanů.

Jak náčelník generálního štábu, tak ministr obrany zdůraznili význam vojenských kaplanů pro činnost armády na našem území i při misích. Podle ministra Vondry je duchovní služba v armádě nesmírně potřebná, protože kaplani pomáhají vojákům, kteří se ocitají v nebezpečných situacích. Setkání v Arcibiskupském paláci se zúčastnil také generální vikář Královehradecké diecéze Mons. Tomáš Holub, který je poradcem ministra obrany pro duchovní službu.

V armádě dnes slouží 23 kaplanů z šesti církví. Jejich počet od roku 1996, kdy začal působit v české jednotce v Bosně a Hercegovině první vojenský kaplan, postupně vzrůstá. Příští rok by podle slov generála Picka měli přibýt další dva. Optimální počet je pro naši armádu 30 kaplanů. Za deset let, kdy kaplani v naší armádě působí, vyslalo do duchovní služby sedm církví více než třicet svých zástupců. Uchazeči o duchovní službu v armádě musejí splnit mnoho kritérií. Jsou na ně kladeny stejné nároky jako na vojáky z povolání, tedy například podmínka plné fyzické a psychické zdatnosti. Služba vojenského kaplana je časově omezená a zpravidla trvá 6 - 8 let.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou