Lupa
Obsah Obsah
Portál

Mons. Anton Otte obdrží cenu za zásluhy o politickou kulturu

Datum publikace9. 12. 2010, 15.45
TiskTisk

Mons. Anton Otte, vyšehradský kanovník a duchovní rádce sdružení Ackermann-Gemeinde, převezme 13. 12. 2010 v Olomouci cenu Pelikán časopisu Listy za vynikající práci pro česko-německé smíření.

Olomouc: Listy, dvouměsíčník pro politickou kulturu a občanský dialog, udělují každoročně na počest svého zakladatele, novináře a politika Jiřího Pelikána, cenu za zásluhy o politickou kulturu a občanský dialog. Letošním laureátem je Mons. Anton Otte, duchovní rádce sdružení Ackermann-Gemeinde. Listy tak chtějí ocenit jeho mimořádnou práci pro nápravu česko-německých vztahů. Slavnostní předání se koná v pondělí 13. prosince 2010 od 17.30 hodin v sále Centaurus Regionálního centra Olomouc (Jeremenkova 42). Rozmluvy nejen na téma 'Vyrovnání, nebo vyrovnávání s minulostí – smíření, nebo smiřování' se kromě laureáta zúčastní politik a publicista Jaroslav Šabata, evangelický teolog Jan Šimsa a překladatel, novinář a diplomat Andrzej Jagodziński.

Mons. Anton Otte se narodil 15. srpna 1939 ve Vidnavě (okr. Jeseník). Maturoval v roce 1957 v Jeseníku, ale komunistický režim mu nedovolil vysokoškolské studium. V letech 1958-1960 pracoval jako dělník v textilní továrně Karnola v Krnově. V roce 1960 vycestoval do SRN, následujících sedm let studoval teologii a roku 1967 byl vysvěcen na kněze. Od roku 1985 je P. Otte duchovním rádcem organizace Sociální služby katolických žen v Norimberku a od roku 1989 místopředsedou Komise pro vyhnance při Německé biskupské konferenci. V letech 1991-1996 a opět od roku 1998 je vedoucím kanceláře Ackermann-Gemeinde v Praze. V roce 1996 byl vyznamenán Řádem TGM a v roce 1998 obdržel v Německu Velký spolkový kříž za zásluhy (Bundesverdienstkreuz). V roce 2001 byl jmenován čestným kanovníkem Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou