Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Společnost bez náboženství - jde to?

Datum publikace10. 12. 2010, 17.15
TiskTisk

Interaktivní talk show zahrnující filmovou projekci a následnou diskusi připravil Goethe-Institut v Praze na 14. 12. 2010. Od 19.00 hodin bude publikum společně s biskupem Václavem Malým a německým literárním vědcem a publicistou Jochen Hörischem debatovat o společnosti a náboženství.

Praha (CZ): Po sedm večerů se bude v Goethe-Institutu v Praze diskutovat o tom, v co věří Evropa. Co tvoří ideové jádro Evropy? Jak silná je vnitřní vazba kontinentu? Co jiného než společná důvěra či víra by mohlo utvářet společnost? Aktéry prvního večera jsou Jochen Hörisch německý literární vědec a publicista a biskup Václav Malý. Diskusi bude moderovat Tobias Hülswitt.

Každého večera, který bude probíhat německy a česky se simultánním tlumočením, se zúčastní odborníci z České republiky a z Německa, kteří se budou snažit přijít těmto otázkám na kloub. Pro diskusi byl zvolen nezvyklý formát: Korsakovova show, jež spojuje prvky panelové diskuse, filmu a rozhovoru s publikem a jejímiž autory jsou dokumentarista Florian Thalhofer a spisovatel Tobias Hülswitt. Florian Thalhofer natočil v uplynulých týdnech rozhovory s mnoha Čechy a Češkami k tématům jednotlivých večerů. Část z nich se bude v rámci diskusního večera promítat.

Po čtyřiceti letech socialistické ideologie nastoupil ve středovýchodní Evropě na její místo liberální společenský řád, jehož základní pilíře – pluralismus, politická účast, veřejný diskurz za účasti všech, odpovědnost, nenásilí a smysl pro pospolitost – se zdají být zatím málo zakotvené v povědomí lidí (zatímco na Západě ztrácejí půdu tváří v tvář individualismu a indiferentnosti). Svoboda cestování a volný tok peněz a zboží jako by byly tím jediným, co se asociuje s novým společenským zřízením. Nachází se Evropa v prázdnotě občanských hodnot? Mohou hrát náboženství a církve produktivní roli při vyplňování této prázdnoty? Je to žádoucí? Jak moc potřebuje morálka náboženství? Může se morálka vytvářet v lidských společenstvích i bez náboženství a církví? Musíme se obávat nenáboženské morálky?

Václav Malý se narodil v roce 1950 v Praze. Studoval na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích a v roce 1976 byl vysvěcen na kněze. V únoru 1977 podepsal Chartu 77, v roce 1978 se stal členem Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. V lednu 1979 mu byl odebrán státní souhlas a pracoval jako zeměměřičský figurant. V květnu 1979 byl zatčen, obviněn z podvracení republiky a ve vazbě zůstal do prosince 1979. V letech 1980 až 1986 byl topičem v pražských hotelech. V této době působil jeden rok jako mluvčí Charty 77. V roce 1989 byl mluvčím Občanského fóra. 3. prosince 1996 byl jmenován titulárním biskupem marcelliánským a pomocným biskupem pražským.

Jochen Hörisch se narodil v roce 1951 v Bad Oldesloe. Vystudoval germanistiku, filozofii a dějiny v Düsseldorfu, Paříži a Heidelbergu. Od roku 1988 je vedoucím katedry germanistiky a mediální analýzy na univerzitě v Mannheimu. Pobýval dlouhodoběji na univerzitách v Klagenfurtu (1986), Paříži (1996) a ve Virginii, Princetonu a Bloomingtonu v USA (1999, 2002). J.Hörisch je členem Evropské akademie věd a umění v Salcburku, Svobodné akademie umění v Mannheimu a Svobodné akademie umění v Hamburku. Vydal řadu vědeckých publikací.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou