Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatá Lucie

Datum publikace10. 12. 2010, 20.00
TiskTisk

Dne 13. 12. slaví církev památku sv. Lucie. Zveřejňujeme text Mons. Bohumila Koláře, který pojednává o této světici.

Dne 13. prosince se slaví památka svaté Lucie, panny a mučednice, mladé dívky. Je to výročí její mučednické smrti. Bylo to za krutého pronásledování křesťanů v Římské říši za vlády císaře Diokleciána. Datum umučení svaté Lucie je s největší pravděpodobností 13. prosinec roku 304.

Její životopis byl později přizdoben literární tvorbou spisovatelů, texty spíše symbolickými než suše popisnými. Historické jádro je asi toto:

Svatá Lucie žila na Sicílii, ve významném městě Syrakusách. Byla křesťankou, což znamenalo riziko pronásledování a smrti. Zasvětila se slibem panenství. Ucházel se o ni mladý muž, pohan, který když byl odmítnut, ji udal, že je křesťanka. Byla předvolána před soud a sliby, vyhrůžkami a mučením nucena, aby zapřela Krista a obětovala pohanským božstvům. S velkou moudrostí a statečností se v jejích odpovědích projevila i zázračná Boží pomoc. Nakonec soudce nařídil, aby byla probodena.

Patří k nejznámějším světicím. Její úcta, posilovaná zázraky, které se staly na její přímluvu, se rychle rozšířila v celé církvi. Po skončení římského pronásledování byl nad jejím hrobem postaven kostel, který tam i po různých přestavbách stojí dosud. Při archeologickém průzkumu byl prozkoumán i její hrob.

Oslava svaté Lucie je v řadě zemí spojena s lidovými zvyky, jako například v Itálii, Maďarsku,  balkánských zemích nebo ve Švédsku, kde bývá představována s věncem s hořícími svícemi na hlavě.

Její jméno 'Lucie' je odvozeno od latinského slova 'lux', což znamená 'světlo'. Proto ji výtvarní umělci znázorňují s lampou nebo pochodní. Je ctěna jako ochránkyně nevidomých a také nemocných dětí. Jako svou nebeskou patronku ji také uctívají tkalci, švadleny, zemědělci, skláři i lidé vykonávající jiná povolání.

O jejím svátku se celá církev modlí:

'Lucie, nevěsto Kristova, svou vytrvalostí jsi zachránila svou duši: dala jsi přednost tomu, co není ze světa, prolitím své krve jsi přemohla nepřítele, a nyní záříš slávou mezi anděly.

Vyslyš, Bože, naše prosby a na přímluvu svaté panny a mučednice Lucie, jejíž narození pro nebe dnes slavíme, dej, ať se tvá sláva zjeví i na nás. Skrze Krista, našeho Pána.'

Autor článku: Ing. Markéta Jírů
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou