Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Betlémské světlo v Praze

Datum publikace14. 12. 2010, 12.30
TiskTisk

V pátek 17. 12. 2010 v 15.00 hodin dorazí do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha Betlémské světlo pocházející z Jeskyně Narození Páně v Betlémě. Od skautů a zástupců Českého rozhlasu, kteří cestu Betlémského světla organizují, ho převezme pražský arcibiskup Dominik Duka OP.

Praha: Betlémské světlo bylo předáno delegaci brněnských skautů v sobotu (11. prosince 2010) ve Vídni při slavnostní ekumenické bohoslužbě. Do naší republiky ho skauti přivezli vlakem EC 74 Franz Schubert na brněnské hlavní nádraží. Následující den bylo v katedrále na Petrově při mši svaté v 9.00 hodin předáno brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu.

Po rozžehnutí svíce v katedrále budou mít lidé možnost zapálit si i svou vlastní svítilnu, kterou mohou nechat zářit také u sebe doma. Kromě katedrály bude plamen z Betléma možné získat na mnoha dalších místech Prahy. V parčíku za Staroměstskou radnicí na Staroměstském náměstí budou skauti rozdávat Betlémské světlo od 18. prosince od 13.00 do 18.00 hodin a Betlémské světlo bude k dispozici až do 23. prosince. Skauti z Prahy 3 nabízejí možnost vyzvednutí světla 18. prosince mezi 11.00 a 18.00 hodinou na adrese Korunní 60, Praha 3 (klubovna). Betlémské světlo se bude rozdávat také u stanice metra Prosek, a to 23. prosince od 15.00 do 19.00 hodin. Bližší informace jsou průběžně zveřejňovány na webu pro veřejnost na www.betlemskesvetlo.cz.

Betlémské světlo je novodobý symbol Vánoc, který cestuje každoročně až z Betléma a dostává se do všech domácností v Evropě. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do pětadvaceti zemí světa. Tak byla založena novodobá vánoční tradice, která letos slaví své dvacáté třetí výročí. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou