Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež se sešel s prezidentem Světové luteránské federace

Datum publikace16. 12. 2010, 23.10
TiskTisk

Svatý otec Benedikt XVI. se dnes (16. 12. 2010) ve Vatikánu sešel s prezidentem Světové luteránské federace biskupem Munibem A. Younanem. Mluvili spolu převážně o ekumenickém dialogu mezi katolíky a luterány.

Vatikán: Na úvod setkání se zástupci Světové luteránské federace poblahopřál Benedikt XVI. biskupovi Munibu A. Younanovi a reverendu Martinu Jungovi k jejich zvolení prezidentem a generálním sekretářem federace. Dále vzpomněl na to, že se před pěti lety, na počátku svého pontifikátu, sešel s jejich předchůdci a vyjádřil tehdy naději, že 'úzké kontakty a intenzivní dialog, které charakterizují ekumenické vztahy mezi katolíky a luterány, budou pokračovat a přinesou bohaté ovoce'. Svatý otec při dnešním setkání s vděčností ocenil, že s Boží pomocí bylo za uplynulá desetiletí možné sledovat mnohé významné plody. Obzvláště na úrovni místních komunit došlo díky vzájemným teologickým rozhovorům a praktické spolupráci k pomalému, ale trpělivému odstraňování překážek a k dalšímu prohlubování vzájemných pout jednoty.

Minulý rok uplynulo deset let od podpisu Společného prohlášení o nauce o ospravedlnění, které bylo významným krokem a impulzem k další ekumenické diskusi o opětovném vytvoření jednoty mezi křesťany. Katolíci a luteráni jsou povoláni k nové reflexi o tom, kam je společná cesta k jednotě přivedla. 'S potěšením konstatuji, že mezinárodní luteránsko – římskokatolická komise o jednotě připravuje společný text, který ukáže, na čem jsou luteráni a katolíci schopni se shodnout po téměř pěti stoletích rozdělení s ohledem na stále užší spolupráci,' uvedl při setkání Svatý otec. Komise se také věnuje tématu křtu a rostoucímu církevnímu společenství. Benedikt XVI. vyjádřil naději, že 'tyto ekumenické aktivity přinesou nové příležitosti pro katolíky a luterány k ještě užšímu sblížení, ke svědectví evangeliu a že jejich úsilí vnese světlo Kristovo do všech oblastí společnosti'.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou