Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Představitelé různých vyznání v USA chrání rodinu

Datum publikace17. 12. 2010, 13.00
TiskTisk

Minulý týden (6. 12. 2010) zveřejnila Biskupská konference Spojených států dopis, ve kterém představitelé nejpočetnějších náboženských komunit v USA vyjádřili podporu manželství jako svazku muže a ženy.

Washington: Představitelé náboženských komunit anglikánů, baptistů, evangelíků, katolíků, letničních, luteránů, mormonů, pravoslavných, šiků a židů ve Spojených státech vydali společný dopis, ve kterém vyjadřují své úsilí o ochranu manželství. V textu dopisu, který byl zveřejněn minulý týden, je manželství uvedeno jako 'trvalý a věrný svazek muže a ženy'. Vydání dopisu s názvem 'Ochrana manželství – sdílené angažování' přišlo v okamžiku, kdy Federální odvolací soud v San Francisku začal projednávat vyhlášku 8, která je známá jako Kalifornský zákon na ochranu rodiny a byl schválen většinou poslanců v roce 2008. V Kalifornii je tedy platné pouze manželství mezi mužem a ženou. Letos v srpnu soudce Vaughn Walker rozhodl, že tato vyhláška je neústavní a případ předal Federálnímu odvolacímu soudu.

Arcibiskup Timothy Dolan z New Yorku, který byl 16. listopadu 2010 zvolen předsedou Biskupské konference Spojených států, jako jeden ze signatářů dopisu řekl, že nastala chvíle na podporu manželství a jeho neměnného významu. 'Doufáme, že dopis podpoří právě to,' dodal. Pro Mons. Dolana 'širší shoda, která je vyjádřena v dopise – přes velké náboženské rozdíly – je jasná: manželský zákon neznamená pro nikoho podřízení se náboženství, ale ochranu společného dobra'. Arcibiskup dále zdůraznil, že 'lidé jakéhokoliv vyznání nebo bez náboženského přesvědčení mohou uznat, že zákon, který definuje manželství jako svazek muže a ženy, legálně spojuje matku, otce a jejich děti, a posiluje tím základní buňku lidské společnosti'.

Náboženští lídři připomněli tento aspekt a uvedli, že 'manželství je základní instituce pro blaho celé společnosti, nejen náboženských komunit'. A dopis končí slovy: 'Proto vyzýváme a povzbuzujeme všechny v našich komunitách i mimo ně, aby se spojili na podporu a ochranu manželství jako svazku muže a ženy.'

 

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou