Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

VIII. plenární zasedání představitelů čínských katolíků

Datum publikace17. 12. 2010, 17.30
TiskTisk

Tiskové středisko Apoštolského stolce vydalo dnes (17. 12. 2010) prohlášení k VIII. plenárnímu zasedání představitelů čínských katolíků, které se konalo ve dnech 7. – 9. 12. 2010 v Pekingu.

Vatikán: Tiskové prohlášení Apoštolského stolce k VIII. plenárnímu zasedání představitelů čínských katolíků:

1. Apoštolský stolec hluboce lituje, že se ve dnech 7. – 9. prosince konalo v Pekingu VIII. plenární zasedání představitelů čínských katolíků. Mnohým biskupům, kněžím, řeholníkům a věřícím laikům byla účast na něm nařízena. Způsob jeho svolání i průběhu vykazuje represívní postoj vůči dodržování náboženské svobody, ačkoli byla v dnešní Číně touha ho překonat. Vytrvalá vůle mít kontrolu nad tou nejvnitřnější sférou občanů, kterou je jejich svědomí, a vměšovat se do vnitřního života katolické církve, Číně neprospívá ke cti. Dokonce se zdá, že je spíše znamením strachu a slabosti než síly, spíše nesmiřitelnou netolerantností než otevřeností vůči svobodě a skutečné úctě jak k lidské důstojnosti, tak ke správnému rozlišení mezi sférou občanskou a náboženskou.

2. Apoštolský stolec vícekrát informoval především biskupy, ale také věřící, rovněž veřejně, že se nemají této události účastnit. Každý, kdo byl přítomen, ví, do jaké míry nese před Bohem a církví odpovědnost. Zvlášť biskupové a kněží budou navíc vystaveni očekávání jejich komunit, které se na svého pastýře dívají a mají právo být jím vedeni k jistotě ve víře a morálním životě.

3. Kromě toho je známo, že mnozí biskupové a kněží byli k účasti na zasedání nuceni. Apoštolský stolec odsuzuje toto vážné porušení jejich lidských práv, zvláště jejich svobody vyznání a svědomí. Apoštolský stolec kromě toho vyjadřuje svou nejhlubší úctu těm, kdo nejrůznějším způsobem odvážně svědčili o své víře, a vyzývá ostatní, aby se modlili, činili pokání a skutky znovu potvrdili svou vůli s láskou následovat Krista v plné jednotě s univerzální církví.

4. Ty, kdo mají v srdci zmatek a hluboké utrpení a kladou si otázku, jak je možné, že se jejich biskup nebo jejich kněží účastnili zasedání, apoštolský stolec žádá, aby zůstali pevní a trpěliví ve víře; vyzývá je, aby vzali na vědomí nátlak, kterému byli vystaveni mnozí jejich biskupové, a aby se za ně modlili. Nabádá je, aby je odvážně podporovali tváří v tvář nespravedlivým požadavkům, jimž čelí při vykonávání své služby.

5. Během zasedání bylo mimo jiné určeno vedení tzv. Biskupské konference a Čínského národního katolického sdružení. Co se týče těchto dvou institucí, podobně jako pro zasedání, platí pro ně to, co Svatý otec Benedikt XVI. napsal v roce 2007 v Listě církvi v Číně (srov. čl. 7 a 8).

Současné kolegium katolických biskupů v Číně není Apoštolským stolcem uznáno jako biskupská konference: nejsou její součástí 'tajní' biskupové, tzn. ti, které sice neuznala vláda, ale jsou ve společenství s papežem. Jejími členy jsou biskupové, kteří jsou zatím nelegální, a je řízena statutem, který obsahuje prvky neslučitelné s katolickou naukou. Je velmi bolestné, že byl za jejího předsedu určen nelegitimní biskup.

K vyhlášeným cílům, že budou uplatněny principy nezávislosti, autonomie, vlastního vedení a demokratického řízení církve, je třeba připomenout, že je to neslučitelné s katolickou naukou, která od nejstarších vyznání víry věří v církev jako 'v jednu, svatou, katolickou (všeobecnou) a apoštolskou'.  Je tedy politováníhodné i jmenování legitimního biskupa předsedou Čínského národního katolického sdružení.

6. To není cesta, kterou by měla jít církev ve velké a ušlechtilé zemi, která vzbuzuje pozornost světového veřejného mínění významnými cíly, kterých dosáhla v různých oblastech, ale je pro ni ještě obtížné uskutečňovat náročná pravidla skutečné náboženské svobody, která ve své ústavě přesto vyznává. Mimo to zasedání znesnadnilo cestu ke smíření mezi katolíky 'tajných komunit' a 'oficiálních komunit', a vyvolalo tím hlubokou ránu nejen pro církev v Číně, ale také pro univerzální církev.

7. Apoštolský stolec hluboce lituje toho, že svolání zasedání a také nedávná biskupská svěcení bez neodmyslitelného papežského mandátu, jednostranně narušilo dialog a ovzduší důvěry, které byly nastoleny ve vztazích s vládou Čínské lidové republiky. Apoštolský stolec znovu potvrzuje svou vůli vést čestný dialog a cítí zároveň povinnost upřesnit, že nepřijatelné a nepřátelské činy jako ty, jež byly výše uvedeny, vyvolávají ve věřících uvnitř i vně Číny velkou ztrátu důvěry, která je nezbytná pro překonání obtíží a vytvoření korektních vztahů s církví ve prospěch společného dobra.

8. V důsledku toho, k čemu došlo, je naléhavá výzva, s níž se Svatý otec obrátil na katolíky ve světě 1. prosince letošního roku, aby se modlili za církev v Číně, která prožívá obzvlášť těžké období.

17. prosince 2010

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou