Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pražský arcibiskup přijal bavorského premiéra

Datum publikace20. 12. 2010, 17.15
TiskTisk

Pražský arcibiskup Dominik Duka OP přivítal v pondělí 20. 12. 2010 v Arcibiskupském paláci bavorského premiéra Horsta Seehofera. V dopoledních hodinách se pražský arcibiskup setkal také s prezidentem Václavem Klausem, aby mu popřál radostné prožití vánočních svátků.

Praha: Prezidentu Václavu Klausovi přinesl pražský arcibiskup jako dárek tradiční vánočku a letos také láhev slivovice. Zatímco vánočka měla odkazovat k přátelským vztahům arcibiskupa k českým mlynářům a pekařům z východních Čech, při předávání slivovice pražský arcibiskup připomněl slova kardinála Tomáše Špidlíka, který vždy říkal, že se tohoto nápoje používá k obveselení srdcí tam, kde zasáhla Cyrilometodějská tradice. Na skutečnost, že příštím rokem zahájí katolická církev tříletou přípravu na 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Moravu, upomínal také třetí dar. Byla jím publikace o karlínském kostele sv. Cyrila a Metoděje. Choť pana prezidenta dostala od pražského arcibiskupa souborné dílo hradeckého rodáka Viktora Fischela, které podle arcibiskupa Duky obsahuje nejkrásnější překlad poetických knih Bible do češtiny.

Odpoledne pražský arcibiskup ve své rezidenci přivítal bavorského ministra Horsta Seehofera. Při krátkém setkání s novináři připomněl, že premiér Seehofer přichází ze země současného papeže Benedikta XVI. Bavorsko je podle něho zemí, s níž nás pojí nejen naše minulost, ale také současná spolupráce. Rozvoj střední Evropy rozvrátily podle arcibiskupa Duky v minulém století dva totalitní režimy, které nenáviděly demokracii a náboženskou svobodu. Pražský arcibiskup věří, že úsilí církve v obou zemích, ale také sama návštěva bavorského premiéra 'pomůže tomu, aby slovo Mnichov nebylo synonymem pro slova zrada, diktát či zánik samostatnosti, a stalo se jménem města, s nímž máme přátelskou a důležitou duchovní, kulturní a mezilidskou spolupráci'. (Celá uvítací řeč je k dispozici na www.dominikduka.cz.)

Rozhovor pražského arcibiskupa s bavorským premiérem se dotýkal náboženského a církevního života v České republice. Arcibiskup Duka připomněl významnou pomoc, které se nám dostalo od katolické organizace Renovabis se sídlem v bavorském Freisingu. Arcibiskup Duka a premiér Seehofer se shodli na tom, že je třeba dále pokračovat v úsilí o odpuštění a smíření a že to, co před námi stojí, je naše společná přítomnost a budoucnost.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou