Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Setkání papeže s římskou kurií a státním sekretariátem

Datum publikace20. 12. 2010, 19.30
TiskTisk

Papež přijal dnes (20. 12. 2010) ve Vatikánu kardinály spolu se členy římské kurie a státního sekretariátu, aby jim popřál k Vánocům.

Vatikán: Na začátku setkání pozdravil Svatého otce jménem přítomných kardinál Angelo Sodano, děkan kolegia kardinálů. Potom se ujal slova papež.

Svatý otec nejprve připomněl slova, která se církev během liturgie adventu modlí: 'Excita, Domine, potentiam tuam, et veni.' (Probuď, Pane, svou sílu a přijď nás zachránit.) Vznikla pravděpodobně v době zániku Římské říše. Rozpad nosných právních institucí a základních morálních postojů zničil hranice, které chránily mírové soužití lidí. Svět zanikal, časté přírodní katastrofy zvyšovaly nejistotu a nebylo vidět žádnou moc, která by pád mohla zastavit. Proto ta naléhavá prosba o moc Boží, aby přišla a zachránila lidi od všech těchto hrozeb. Papež přiznává, že i dnes máme mnoho důvodům připojit se k této adventní modlitbě církve. Uvádí, že modlitba připomíná volání učedníků na Ježíše, když v bouři na lodi spal (srov. Mt 8,26).

Papeži přicházela slova této modlitby na mysl při velkých úzkostech, kterým jsme letos čelili. S velkou radostí byl zahájen Rok kněží a skončil s velkou vděčností. Znovu jsme si uvědomili – kněží i laici – jakým darem je kněžství v katolické církvi: vyslovit jménem Boha slova odpuštění, zasvěcení, být nablízku lidem v jejich radostech i utrpení a temných chvílích jejich života. O to víc jsme byli otřeseni, když jsme se právě letos a v nepředstavitelné míře dověděli o zneužívání nezletilých ze strany kněží. Pod zástěrkou posvátna hluboce zranili děti a poškodili je na celý život. V této souvislosti si papež vzpomněl na Hildegardu z Bingenu a její vizi (v roce 1170), v níž byla tvář církve pokryta prachem, její oděv roztrhaný – a to vinou kněží. To, co viděla a vyjádřila, jsme letos prožívali. Musíme toto ponížení přijmout jako nabádání k pravdě a povolání k obnově. Jen pravda nás zachrání. Musíme si klást otázku, co můžeme udělat pro nápravu nespravedlností, k nimž došlo. Musíme najít novou rozhodnost ve víře a v dobru. Musíme být schopni pokání. Musíme se pokusit v přípravě na kněžství udělat vše, co je možné, aby se už něco takového nikdy nestalo. Papež využil příležitosti, aby zároveň poděkoval všem, kdo se snaží pomoci obětem, aby znovu získaly důvěru v církev a schopnost uvěřit jejímu poselství. Při svých setkáních s oběťmi se vždy setkal s lidmi, kteří stojí po boku těch, kteří trpí a byli poškozeni. A také poděkoval všem dobrým kněžím, kteří věrně a s pokorou předávají dobro Pána a uprostřed spouště vydávají svědectví o kráse kněžství.

Při vědomí závažnosti hříchů, kterých se kněží dopustili, nemohl papež nezmínit i kontext, v němž k nim došlo. Uvedl obchod s pornografií a sexuální turistiku, které ohrožují celé generace a poškozují jejich svobodu a lidskou důstojnost. Ve Zjevení sv. Jana se mezi velkými hříchy Babylonu uvádí obchodování s tělem (srov. Zj 18,13). Také droga rozprostírá svá chapadla okolo celé zeměkoule jako symbol mamonu, který svádí člověka. Žádné potěšení není dostačující, a to vše se děje kvůli nesprávnému pochopení svobody, kdy vlastní svoboda člověka je ohrožena a nakonec zcela zničena. Papež se proto věnoval ideologickým základům tohoto stavu, kdy v 70. letech minulého století panovalo přesvědčení, že neexistuje zlo nebo dobro, ale jen 'lepší než' a 'horší než'.  Proti tomuto pojetí se v roce 1993 postavil Jan Pavel II. ve své encyklice Veritatis splendor.

Dopodrobna se papež věnoval také synodu biskupů Blízkého východu a své návštěvě ve Velké Británii. Připomněl zejména blahořečení kardinála Johna Henryho Newmana.

Na závěr Svatý otec zdůraznil, že při zpětném pohledu na rok, který končí, je vidět, že moc a dobrota Boží jsou i dnes velmi přítomné. A tak je důvod děkovat Bohu. Benedikt XVI. vyslovil na závěr poděkování všem svým spolupracovníkům a popřál jim požehnané Vánoce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou