Lupa
Obsah Obsah
Portál

Benedikt XVI.: láska je ta síla, která mění svět

Datum publikace27. 12. 2010, 13.00
TiskTisk

V neděli 26. 12. 2010 ve svátek Svaté rodiny se Svatý otec účastnil v atriu auly Pavla VI. ve Vatikánu od 13.00 hodin oběda, který při příležitosti 100. výročí narození blahoslavené Matky Terezy nabídl lidem, jimž pomáhají různá římská společenství Misionářek Lásky.

Vatikán: Kromě více než 350 hostů ze různých středisek v Římě přijalo pozvání i 150 kontemplativních sester a bratrů, kněží a seminaristů, vedených sestrou Mary Prema Piwerick, generální představenou sester Misionářek Lásky, bratrem Sebastianem Vazhakalou, spoluzakladatelem a generálním představeným Kontemplativních bratrů a bratrem Brianem Kolodiejchukem, generálním představeným kněží Misionářů Lásky  a postulátorem procesu svatořečení blahoslavené Matky Terezy.

Papež účastníky oběda krátce pozdravil. Připomněl, že dítě, které vidíme v jesličkách, je Bůh, který se stal člověkem, aby nám ukázal, jak nás má rád, jak nás miluje. A vyzval přítomné: 'Dovolme, aby světlo Ježíše - Dítěte, Syna Boha, který se stal člověkem, prozářilo náš život, aby ho změnilo ve světlo, jak to vidíme zvláště na životě svatých. Mám na mysli svědectví blahoslavené Matky Terezy z Kalkaty, odraz světla lásky Boží. Slavit sto let od jejího narození je důvodem k vděčnosti a zamyšlení, aby bylo obnoveno radostné úsilí o službu Pánu a bratrům, zvláště těm nejpotřebnějším.' Dále zdůraznil, že 'láska je ta síla, která mění svět, protože Bůh je láska (1 Jan 4,7-9)'. Dodal, že odpověď na otázku, proč se Matka Tereza stala tak známou, zní: 'Protože žila pokorně a skrytě pro lásku a v lásce Boha.' Připomněl, že podle jejích vlastních slov byla její největší odměnou možnost milovat Krista a sloužit mu v chudých. 'V noci lidské bolesti nechala zazářit světlo božské Lásky a pomohla mnoha srdcím najít pokoj, který může dát jen Bůh,' vyzdvihl papež její dílo a vyjádřil vděčnost Pánu za to, že 'jsme všichni viděli v Matce Tereze, jak se náš život může změnit, když se setká s Ježíšem – může se stát pro druhé odrazem Božího světla'. Matka Tereza podle Svatého otce dávala útěchu a jistotu, že Bůh nikdy nikoho neopustí. 'Její poslání pokračuje v těch, kteří ji v různých částech světa následují,' dodal papež. Poděkoval sestrám i bratřím za jejich pokornou přítomnost, skrytou lidským očím, ale vzácnou Božímu srdci. 'Člověk často hledá iluzorní štěstí, vaše svědectví života vypovídá o tom, kde se nachází opravdová radost: ve sdílení, darování, lásce s nezištností Boží, která rozbíjí logiku lidského egoismu,' povzbudil Benedikt XVI. následovníky Matky Terezy. Na závěr přítomné ujistil, že je má rád, že je nosí ve svém srdci a modlí se za ně.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou