Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církev v USA připravuje na leden Národní týden povolání

Datum publikace27. 12. 2010, 17.00
TiskTisk

Podpořit kněžské povolání modlitbou a náboženskou výchovou je cíl Národního týdne povolání v USA, který se bude konat ve dnech 9. – 15. 1. 2011.

Washington (USA): Biskupská konference Spojených států (USCCB) k této iniciativě vydala své prohlášení.  Arcibiskup Robert James Carlson ze Saint Louis, předseda Komise pro klérus, zasvěcený život a povolání (CCLV), v něm uvádí: 'K naší odpovědnosti patří povzbudit mladé lidi, aby ukázali svou velkorysost, když uvažují o kladné odpovědi na Boží volání ke službě církvi.' Podle něj je zásadní, aby se na povzbuzení mladých lidí a růstu kultury povolání podíleli rodiče, rodiny a farní společenství.

P. Shawn McKnight, výkonný ředitel sekretariátu CCLV Biskupské konference Spojených států (USCCB) tvrdí, že existuje mnoho způsobů, jak může být člověk osloven k volbě povolání: 'Tak jako Ježíš potřeboval lidské smysly, aby slyšel hlas Otce, tak i naši mladí lidé potřebují slyšet od přátel slova povzbuzení. Pouze tehdy se projeví Boží volání v prostředí církve.' Sestra Mary Joanna Ruhland z CCLV dodává, že 'mnozí mladí lidé nikdy neuvažovali o povolání ke kněžství nebo k zasvěcenému životu z prostého důvodu, že je nikdy nikdo nenabádal, aby tak důležitou volbu udělali'.

Z nedávného statistického průzkumu mezi věřícími v Kalifornii vyplývá, že mnozí věřící zvýšili své angažování díky vysílání katolického rádia. Dotazníky průzkumu, zveřejněné na síti, vyplnilo 1900 lidí. Podle výsledků průzkumu 581 respondentů potvrdilo, že rozhlasové programy pomohly při náboženské výchově dětí.  Jiní potvrdili, že vysílání pomohlo jejich návratu k praktikování víry a že pořady rádia byly vhodné k tomu, aby je přesvědčily a oni požádali o přistoupení ke svátostem. Loni v dubnu USCCB zveřejnila studii nazvanou 'Lekce roku 2010. Přechod od svěcení ke kněžství' (The Class of 2010. Survey of Ordinands to the Prieshiood), z níž vyplývá úzká spolupráce na podpoře povolání mezi klérem a celou komunitou věřících. V této souvislosti biskupská konference vyhlásila sérii iniciativ, mezi něž patří i internetová stránka s materiálem, který pomáhá mužům a ženám při rozlišení vlastního povolání, a také materiály pro rodiny, vychovatele a animátory povolání.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou