Lupa
Obsah Obsah
Portál

Pražský arcibiskup se připojuje k poselství Benedikta XVI.

Datum publikace27. 12. 2010, 18.00
TiskTisk

Pražský arcibiskup Dominik Duka se jako předseda České biskupské konference připojuje k přání, které papež Benedikt XVI. vyslovil ve svém poselství ke Světovému dni míru, aby všichni lidé mohli brzy zakusit náboženskou svobodu a cestu k míru.

Praha: Již koncem října pražský arcibiskup vyjádřil svou soustrast se všemi, kterým při útoku na bagdádskou katedrálu syrsko-katolického ritu zemřeli jejich nejbližší. V souvislosti s nedávnými útoky proti křesťanům v Nigérii a na Filipínách se arcibiskup Duka připojuje k poselství papeže Benedikta XVI. ke 44. světovému dni míru, který se slaví 1. ledna 2011. Také nyní upozorňuje na to, že terčem útoku se staly kostely, které jsou symbolem míru a bezpečí. Jelikož útoky na kostely a služebníky církve nejsou ničím výjimečným, měli bychom podle arcibiskupa Duky tyto skutečnosti mít neustále na paměti, nejen při modlitbách, ale i při různých mezinárodních politických jednáních.

Ve svém textu ke dni míru papež s bolestí konstatuje, 'že v některých částech světa je možné své náboženství vyznávat a svobodně hlásat jen při riskování života a osobní svobody'. Křesťané jsou v současnosti náboženskou skupinou, která trpí největším počtem pronásledování kvůli víře.  Benedikt XVI. proto využívá světového dne míru, aby vyzval lidi dobré vůle, 'aby obnovovali své nasazení pro vytváření takového světa, kde by všichni měli svobodu hlásat své náboženství nebo svou víru a žít svou lásku k Bohu celým srdcem, celou duší a celou myslí (srov. Mt 22, 37)'.

Benedikt XVI. říká, že svoboda nepřátelská nebo lhostejná vůči Bohu nezaručuje plné respektování druhého člověka. Morální relativismus vede podle papeže k popření důstojnosti člověka. Podmínkou hledání pravdy je náboženská svoboda a žádné náboženství nelze prosazovat násilím. K tomu, abychom přijali druhého člověka jako nezpochybnitelnou hodnotu, musí být člověk vychováván a to nejen ve škole, ale především v rodině. Skutečné náboženství může nabídnout cenný příspěvek k hledání a budování spravedlivějšího společenského řádu na národní i mezinárodní úrovni. Křesťanství vidí mír jako Boží dar a zároveň jako projekt, který mají lidé uskutečňovat.

Papež svým přáním, aby všichni lidé i společnosti na všech úrovních a na jakémkoli místě na světě mohly brzy zakusit náboženskou svobodu, reaguje na násilí, k němuž nedávno došlo. Na Štědrý večer se v Nigérii, zejména na jejím severu u města Maiduguri, stalo terčem útoků několik kostelů. Podle ČTK přišlo na Štědrý den o život 32 osob a dalších 74 bylo zraněno při sedmi explozích ve městě Jos ve střední části Nigérie, které leží na hranici mezi převážně muslimským severem a křesťanským jihem. Tyto útoky úřady přičítají islamistické sektě Boko Haram, jejíž řádění si minulý rok vyžádalo více než 700 lidských životů. Nejméně šest lidí utrpělo zranění také během půlnoční mše na jihofilipínském ostrově Jolo při výbuchu podomácku vyrobené bomby. Na Boží hod 25. prosince bylo v Pákistánu usmrceno přes 80 osob, a to při sebevražedném útoku na distribuční místo Světového programu pro výživu a při sérii náletů s vrtulníky v kmenové oblasti na severozápadě země.

Jménem České biskupské konference Mons. Dominik Duka vybízí k modlitbám za oběti násilí z řad křesťanů a za ty, kteří kvůli pronásledování volí útěk ze své vlasti.

Plné znění Poselství Benedikta XVI. k 44. světovému dni míru najdete v příloze a ZDE.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou