Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Novoroční ekumenická slavnost 2011

Datum publikace28. 12. 2010, 10.45
TiskTisk

Na Nový rok 1. 1.  2011 bude od 16.30 hodin pražský arcibiskup Dominik Duka spolu s představiteli ostatních křesťanských církví sloužit v kostele sboru Českobratrské církve evangelické v Praze-Smíchově Novoroční ekumenickou bohoslužbu, kterou bude živě přenášet ČT 2.

Praha: Stalo se již tradicí, že se na začátku nového roku scházejí nejvyšší představitelé křesťanských církví, které působí v naší zemi, aby se společně se všemi lidmi dobré vůle ohlédli za rokem minulým a modlili se za zdar roku budoucího. V posledních letech jsou setkání spojena s připomínkou osobností křesťanského světa. Zatímco v loňském roce byla společná bohoslužba vedena odkazem sv. Anežky České, v letech předchozích to byl např. Abbé Pierre, 'kněz bezdomovců' a jeden z nejpopulárnějších osobností Francie, či sv. Gorazd II., který byl popraven nacisty za ukrývání parašutistů v pravoslavném kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze.

Letos se hostitelem setkání stává živá farnost (sbor) Českobratrské církve evangelické v Praze-Smíchově (Na Doubkové 2040/8, Praha 5). Místní farář nebude jen hostitelem, ale zároveň moderátorem, který uvede přítomné do hlavního tématu bohoslužby. Tím bude letos život a dílo apoštola Pavla a jeho nedávné následovnice Milady Horákové. Přítomni budou pod zorným úhlem jejich společného údělu – vězení a životu tváří v tvář možné násilné smrti. Oběma byl životní úkol víc než zaběhané pořádky a touha následovat něco opravdového je vedla k horlivé službě. Milada Horáková byla členkou Českobratrské církve evangelické a až do svého uvěznění v rámci procesu zmanipulovaného komunistickou mocí se pravidelně účastnila bohoslužeb v pražském smíchovském sboru.

Během Novoroční ekumenické bohoslužby 1. ledna 2011 zazní písně skupiny Oboroh a písně Karoliny Kamberské v podání chlapeckého sboru Pueri Gaudentes. Číst se budou výňatky z dopisů Milady Horákové z vězení. Bohoslužbu živě přenáší Česká televize na programu ČT 2.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou