Výroční zpráva Církve římskokatolické za rok 2009

Zveřejňujeme Výroční zprávu Církve římskokatolické za rok 2009 dle § 7 odst. 3 zákona č. 3/2002 Sb. Zde najdete plný text výroční zprávy.
Publikováno: 28. 12. 2010 16:30

Praha: Církev římskokatolická má oprávnění k výkonu zvláštních práv uvedených v § 7 odst. 1 zákona č. 3/2002 Sb. o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů (dále jen zákon o církvích a náboženských společnostech). Všechna zvláštní práva v roce 2006 vykonávala a ohledně níže uvedených zvláštních právech ve smyslu § 7 odst. 3 zákona č. 3/2002 Sb. zveřejňuje následující:

1. Církev je oprávněna vyučovat náboženství na veřejných školách. Výuka náboženství na veřejných školách byla uskutečňována jako nepovinný předmět. Tento předmět navštěvovalo celkem 40 372 žáků a studentů.

2. Církev je oprávněna pověřit osoby vykonávající duchovenskou činnost k výkonu duchovenské služby v ozbrojených silách České republiky, v místech, kde se vykonává vazba, trest odnětí svobody, ochranné léčení a ochranná výchova.

Výkon duchovenské služby v ozbrojených silách České republiky (ČR) je upraven dohodami mezi Ministerstvem vnitra ČR, Ministerstvem obrany ČR a církvemi. V armádě působilo k 31. 12. 2009 celkem 13 vojenských kaplanů, z toho 10 kněží a 3 trvalí jáhni. Pro spolupráci s Policií ČR byl vyčleněn 1 duchovní.

V roce 2009 byla římskokatolická církev přítomna v duchovní službě téměř ve všech 35 věznicích. 9 osob je v zaměstnaneckém poměru jako vězeňští kaplani (2 na plný úvazek, ostatní na částečný). Dalších 90 dobrovolníků dochází do věznic jako duchovní nebo jejich pastorační pomocníci. Řeholní sestry jako dobrovolnice jsou přítomny nejen v ženské věznici pro prvotrestankyně v Praze – Řepích, ale i ve Vinařicích, v Opavě, Kuřimi, v Brně, Olomouci a Praze – Pankráci. Ve věznici Plzeň – Bory působí členové komunity Koinonia sv. Jana Křtitele. Ve věznici Rýnovice probíhá jako pilotní projekt práce s rodinami odsouzených (např. výchova k partnerství a rodičovství). Ve věznici ve Vinařicích u Kladna pastoračně působí studenti KTF UK a bohoslovci z Arcibiskupského semináře v Praze. V několika věznicích se daří uskutečňovat tzv. duchovní obnovy (jednodenní rekolekce), které jsou u vězňů velmi oblíbené (Rýnovice, Valdice, Pankrác). Vede je trvalý jáhen Mgr. Ing. J. Maxa Ph.D., s týmem spolupracovníků.

3. Církev je oprávněna konat obřady, při nichž jsou uzavírány církevní sňatky podle zvláštního právního předpisu. Dle zákona o rodině č. 94/1963 Sb. v platném znění je možno uzavřít manželství církevním obřadem. V roce 2009 bylo uzavřeno celkem 5490 církevních sňatků dle obřadu Církve římskokatolické. V tomto počtu jsou zahrnuty jak sňatky znamenající vznik manželství, tak církevní sňatky osob již v manželství žijících – tzv. církevně zplatněná manželství.

4. Církev má právo být financována podle zvláštního právního předpisu o finančním zabezpečení církví a náboženských společností. Ve smyslu zákona č. 218/1949 Sb. o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem čerpala Církev římskokatolická ze státního rozpočtu prostřednictvím odboru církví v roce 2009 tyto finanční prostředky (v Kč):

5. Církve jsou oprávněny zřizovat církevní školy podle církevního zákona č. 3/2002 Sb. a podle školského zákona č. 561/2004 Sb., který inovoval dosavadní školské zákony, především č. 29/1984 Sb. Katolická církev zřizovala k 31. 12. 2009 celkem 80 školských právnických osob, 5 spol. s.r.o., 6 občanských sdružení, 1 občanské sdružení, které nemá pedagogickou činnost, 2 o.p.s. Celkem 94 právnických osob škol a školských zařízení. Toto číslo zahrnuje:

- Celkem 16 církevních mateřských škol. Z toho bylo 10 mateřských škol jako samostatných ŠPO a 6 mateřských škol, které jsou součástí ZŠ nebo střední školy.

- Celkem 24 základních škol. Z toho bylo 16 základních škol jako samostatných ŠPO, 1 základní škola s.r.o. a 5 základních škol, které jsou součástí MŠ, gymnázia nebo střední školy. Dvě školy jsou základní umělecké.

- Celkem 19 gymnázií. Z toho bylo 14 gymnázií jako samostatných ŠPO, 1 gymnázium s.r.o. a 4 gymnázia, která jsou součástí MŠ, ZŠ nebo SŠ.

- Celkem 13 středních odborných škol. Z toho bylo 11 středních odborných škol jako samostatných ŠPO, 1 střední odborná škola s.r.o. a 2 střední odborné školy, které jsou součástí MŠ nebo gymnázia.

- Celkem 5 vyšších odborných škol a jedna církevní konzervatoř: církevní konzervatoř poskytuje možnost dalšího vyššího odborného vzdělávání.

- Celkem 25 školských zařízení. Z toho bylo 14 školských zařízení jako samostatná ŠPO a 1 školské zařízení jako součást MŠ. Mezi nimi byla 2 školská zařízení s.r.o., 7 o.s., 1 o.p.s. Patřil mezi ně 1 teologický konvikt, 1 pedagogicko-psychologická poradna, 5 domovů mládeže, 2 dětské domovy, 2 centra volného času s ubytováním, 1 středisko pro volný čas dětí a mládeže, 9 salesiánských středisek mládeže a čtyři salesiánské kluby mládeže.

V Praze dne 27. 12. 2010

+Mons. Dominik Duka OP, v.r.

předseda České biskupské konference

velikost 130 KB