Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Slavnost Matky Boží Panny Marie

Datum publikace30. 12. 2010, 16.30
TiskTisk

První den kalendářního roku slaví církev slavnost Matky Boží, Panny Marie. Nad touto souvislostí se zamýšlí Mons. Bohumil Kolář.

Nový rok

Bývají vyslovována a posílána nesčetná blahopřání. Proč? Ať se člověk dívá na svět jakkoli, ať je věřící nebo hledající, tuší tajemnost a posvátnost lidského života. Daru, který jsme si sami nedali. Je zázračným darem od Dárce všeho. Končíme zase jeden rok života a začínáme druhý.

Jaký bude? Pro nás je to zahaleno tajemstvím, ale ne pro Boha, milujícího Otce, který ví mnohem lépe než my, co je pro nás i pro druhé to nejlepší. Jeho lásku k nám všem nám zvlášť připomínají Vánoce, 'neboť tak Bůh miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný', jak nám říká v Bibli. On nás opětovně vybízí: 'Nebojte se!' Neslibuje líný požívačný blahobyt, připravuje nás i na těžké chvíle. Ale právě z nich dává vyrůstat tím více dobra. A tehdy nás doprovází s tím větší láskou. Říká nám:  'Důvěřujte! Já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa.' A říká  také, co máme dělat pro pojištění, které nikdy nezklame, ani v žádné globální krizi: 'Hledejte nejprve Boží království a jeho spravedlnost, a ostatní všechno vám bude přidáno.'

Nový rok patří ještě k vánočním svátkům. Tento den je velkým mariánským svátkem, nazývaným 'Slavnost Matky Boží Panny Marie'. Její jedinečná účast na díle Kristově a její mateřská láska a ustavičná pomoc všem, kdo se k ní obracejí, je tak očividná, že ji není možno přehlédnout. Stále nově se plní předpověď, kterou jí Bůh vložil na rty, když řekla, že je jen nepatrnou služebnicí: 'Od této chvíle mě budou blahoslavit všechna pokolení.'

Nový rok je také Světovým dnem modliteb za mír. Každý rok bývá při něm zdůrazněn některý důležitý předpoklad míru. Letos je to náboženská svoboda. Zkušenost ukazuje, že s omezováním náboženské svobody je vždycky spojeno i ničení dalších práv a vede to ke sporům a rozbrojům. Zatímco tam, kde jsou uskutečňovány Kristovy životní zásady, vyrůstá pokoj v srdcích a z něho pokoj v rodinách a vůbec v lidských vztazích ve společnostech malých i velkých.

Přejeme svým blízkým – i vzdáleným – krásný a šťastný nový rok. Poprosme, třeba jen myšlenkou, aby Bůh doprovázel tato naše blahopřání. Tak se stanou modlitbou. A na tu Bůh vždycky odpovídá ve své nesmírné moudrosti, moci a lásce.

Mons. Bohumil Kolář

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou