Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Transparentnost, poctivost a odpovědnost

Datum publikace30. 12. 2010, 16.00
TiskTisk

Tiskové středisko Svatého stolce dnes (30. 12. 2010) zveřejnilo dokumenty o prevenci a potírání ilegálních aktivit na finanční a měnové oblasti v Městském státu Vatikán a Svatém stolci. Vydalo také nótu P. Federica Lombardiho, svého ředitele, s vysvětlením obsahu a významu vydaných dokumentů.

Vatikán: Za transparentnost, poctivost a odpovědnost

Dnešní zveřejnění nových zákonů pro Městský stát Vatikán, pro úřady římské kurie a orgány a instituce podřízené Svatému stolci je událost důležité právní váhy, ale také morálního a pastoračního významu širokého dopadu.

Všechny orgány spojené s vedením katolické církve a s jejím 'opěrným sloupem', kterým je Městský stát Vatikán, budou od dnešního dne začleněny v duchu opravdové spolupráce do systému právních principů a nástrojů, které mezinárodní společenství buduje s cílem zaručit spravedlivé a poctivé soužití ve stále více globalizovaném světě, v němž je oblast ekonomiky a financí bohužel nezřídka místem ilegálních aktivit, jako je recyklace výnosů z kriminálních aktivit a financování terorismu, které jsou skutečným nebezpečím pro spravedlnost a mír ve světě.

Papež otevřeně potvrzuje, že 'Svatý stolec schvaluje toto úsilí' mezinárodního společenství a 'má v úmyslu přijmout pravidla', jimiž je vybaveno, 'aby předcházel a zamezil' těmto strašným jevům.

Ilegální aktivity prokazovaly odjakživa mimořádnou schopnost proniknout do ekonomického a finančního světa a zamořit ho, avšak jejich rozvoj v mezinárodním měřítku a využívání nových technologií umožnily, že tyto aktivity pronikají stále hlouběji a jsou více maskované. Pro ochranu před nimi se proto ukázalo jako nezbytné zbudovat vzájemné kontrolní a informační sítě mezi představiteli boje proti nim.

Bylo by naivní se domnívat, že perverzní myšlení, které řídí ilegální aktivity, se nesnaží využít právě slabých a křehkých míst,  někdy se vyskytujících v mezinárodním systému ochrany a kontroly legality, aby do něj proniklo a narušilo ho. Klíčový význam pro nepropustnost takového systému má mezinárodní solidarita a je pochopitelné a spravedlivé, aby národní bezpečnostní složky a kompetentní mezinárodní orgány (Rada Evropy a zvláště FATF: mezinárodní finanční skupina proti recyklaci kapitálu) pohlížely s uspokojením na státy a instituce, které přinášejí požadované záruky, a aby naopak ukládaly přísnější podmínky těm, kdo požadované normy nedodržují.

To platí samozřejmě i pro Městský stát Vatikán a církevní orgány, které vyvíjejí ekonomickou a finanční činnost.

Nová právní úprava proto odpovídá požadavkům zachování vhodné operativnosti orgánů, které působí v ekonomické a finanční oblasti ve službě katolické církvi ve světě, a současně – a to především – odpovídá morálnímu požadavku 'transparentnosti, poctivosti a odpovědnosti', které je třeba v každém případě zachovávat v sociální a ekonomické oblasti (Caritas in Veritate, 36).

Dodržování nové právní úpravy bude bezesporu vyžadovat velké úsilí. Je třeba postupně zřídit nový finanční informační úřad. Bude zapotřebí dodržovat nové povinnosti. Musí být přiděleny nové kompetence. Pro církev z toho nemůže vyplynout nic jiného než dobro. Vatikánské orgány budou více chráněné před neustálým rizikem, které při práci s penězi nevyhnutně hrozí. V budoucnosti se zabrání chybám, které se tak snadno stávají důvodem k pohoršení veřejného mínění a věřících. Církev bude zkrátka věrohodnější pro mezinárodní společenství a jeho členy. To je životně důležité pro její evangelijní poslání. Dnes, 30. prosince 2010 papež podepsal dokument pro něj trochu neobvyklý,  ale velmi odvážný s velkým morálním a duchovním významem. Je to krásný způsob, jak zakončit letošní rok konkrétním krokem směrem k transparentnosti a věrohodnosti!

P. Federicio Lombardi

 

K dnešnímu datu (30. prosince 2010) zveřejněné dokumenty týkající se finančních transakcí jsou:

- Apoštolský list 'Motu proprio' Svatého otce stran prevence a potírání ilegální činnosti na finančním a peněžním poli

- Statut Finančního informačního úřadu (AFI)

- Zákon o prevenci a potírání recyklování výnosů z kriminálních aktivit a z financování terorismu

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou