Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

33. evropské setkání mládeže Taizé v Rotterdamu

Datum publikace31. 12. 2010, 16.15
TiskTisk

Převor Alois komunity Taizé zahájil 28. 12. 2010 v holandském Rotterdamu meditací na téma radost 33. evropské setkání mládeže, na které se sjelo 30 tisíc mladých lidí. Program bude ukončen 1. 1. 2011.

Rotterdam (NL): Téma radost zvolil také papež Benedikt XVI. pro své poselství zaslané pro tuto příležitost. 'Tato radost vás neodvádí od solidarity s utrpením lidstva, ale je úzce spojena se spolehnutím se na Boha.' píše papež.

A právě radost, milosrdensrtví a odpuštění jsou tři klíčová slova Dopisu z Chile, který převor z Taizé napsal v souvislosti s nedávným latinsko-americkým setkáním komunity, které se konalo v Santiagu. Tato dvě setkání spojuje červená nit, která mladé účastníky holandského setkání zve k rozjímání s perspektivou nechat se vést radostí v solidaritě s těmi, kteří žijí v utrpení a chudobě, do okamžiku, kdy radost v Kristu musí zvítězit nad každou lidskou těžkostí. V dopise bratr Alois zdůrazňuje vědomí toho, že patřit Kristu neznamená být lepší než druzí, ale pouze cítit hlubokou odpovědnost za pomoc druhým právě ve světle víry. Mladí lidé jsou tedy povzbuzováni k tomu, aby učinili 'konkrétní zkušenost církve', prohloubili vlastní víru, a  stali se tak 'svědky naděje, kteří se snaží žít evangelium v prostředí dnešních výzev'.

Ústřední stále zůstává ekumenický rozměr, kterým se setkání, jako je to probíhající v Rotterdamu, vyznačují díky schopnosti vytvořit dialog a přátelství mezi mladými lidmi různých vyznání. Setkání v Rotterdamu sice končí 1. ledna 2011, ale atmosféru pouti budou místní komunity udržovat po celý měsíc.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou