Lupa
Obsah Obsah
Portál

Svědkové moderní doby

Datum publikace31. 12. 2010, 13.45
TiskTisk

Kardinál Ivan Dias, prefekt Kongregace pro evangelizaci národů, zahájil v Indii dne 28. 12. 2010 setkání  Jesus Youth International , které se koná ve městě Kochi do 1. 1. 2011.

New Delhi (Indie): Přes 15 000 delegátů z 25 zemí se v těchto dnes sešlo v Kochi v Indii na slavnostní ukončení 'stříbrného jubilea' hnutí Jesus Youth internatinal. Toto katolické hnutí vzniklo asi před 30 lety v indickém státu Kerala, ale postupem času dosáhlo mezinárodního rozšíření. Je to hnutí misionářské mládeže, jehož záměrem je šířit Slovo jazykem a nástroji vlastními mladé generaci. Setkání potrvá až do 1. ledna 2011 a tvoří ho řada konferencí a seminářů, které se střídají s časem pro modlitbu, rozjímání a hudby. 28. prosince 2010 ho zahájil kardinál Ivan Dias, prefekt Kongregace pro evangelizaci národů. Ve svém proslovu zdůraznil významnou účast tisíců mladých lidí na setkání a povzbudil je, aby 'se stali živými svědky Krista v moderním světě skrze tvrdou práci, slovo a – bude-li Bůh chtít – i krveprolitím'.

Jako přednášející byli pozváni arcibiskup z Guwahati Mons. Thomas Menamparampil a arcibiskup z Nagpuru Mons. Abraham Viruthakulangara. Zhruba dvacet témat tvoří jádro programu a z diskusí a příspěvků mají vyplynout hlavní linie evangelizační činnosti v podmínkách probíhajících sociálních a ekonomických změn na globální úrovni. 'Každý člen hnutí,' vysvětluje duchovní představený P. Thomas Tharayil, 'je schopen nést do světa opravdové svědectví o tom, jak Ježíš mění naše životy a jak můžeme svůj čas věnovat modlitbě a misii.' Další představitel hnutí doplnil: 'Mladí lidé mají v hloubi srdce přání zůstat Ježíši nablízku. Tímto přesvědčením v nich Jesus Youth podporuje lidský i duchovní růst.'

V uplynulých měsících se v rámci stříbrného jubilea konala řada iniciativ. Například skupiny mladých lidí se střídaly na pouti, během které nesly dřevěný kříž v různých státech Indie. Jindy se ve všech indických arcidiecézích a diecézích po celý měsíc konala stálá adorace Nejsvětější svátosti. Při příležitosti této události byl vyhlášen také program solidarity na podporu 2 500 chudých studentů. Jak již bylo řečeno, Jesus Youth se rozšířilo také do dalších asijských zemí, do Ameriky a Evropy a dnes čítá asi 50 000 příznivců. Organizace je založena síti tisíců malých 'buněk' přítomných především ve farnostech. Model života předkládaný hnutím spočívá v pěti 'sloupech': osobní modlitba, naslouchání Slova, svátosti, následování Krista a evangelizace mezi dospívajícími a mladými lidmi na univerzitách. Zástupci Jesus Youth se pravidelně účastní Světových dnů mládeže.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou