Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Poděkování za rok 2010 v litoměřické katedrále

Datum publikace2. 1. 2011, 14.45
TiskTisk

Apoštolský nuncius v České republice Mons. Diego Causero strávil poslední hodiny roku 2010 v Litoměřicích. Spolu s litoměřickým biskupem Mons. Janem Baxantem a dalšími kněžími sloužil v podvečer 31. 12. děkovnou mši svatou v katedrále sv. Štěpána.

Litoměřice: U příležitosti zakončení roku 2010 byla v pátek 31. prosince sloužena v litoměřické katedrále sv. Štěpána mše svatá. Hlavním celebrantem byl apoštolský nuncius v ČR Mons. Diego Causero, koncelebrovali litoměřický biskup Mons. Jan Baxant, generální vikář P. Stanislav Přibyl CSsR, kanovník a dómský farář P. Jiří Hladík O.Cr., první rada Apoštolské nunciatury v Praze Mons. Dennis Kuruppassery a R.D. Martin Davídek.

'Dnešní večer je naplněný vděčností. Připomeňme si, prosím, a uvědomme všechna požehnání, která jsme obdrželi, vzpomeňme na dobrotu, která nám byla darována. Ať je tato naše mše svatá poděkováním i výrazem naděje. Vstupme do nového roku s důvěrou: Bůh nám věří, vidí nás takové, jací jsme, a přesto se uprostřed nás narodil; ví totiž, že můžeme být lepšími. Pán nám otevírá dveře a ujišťuje nás, že se v jeho společnosti staneme lidmi schopnými důstojnosti, velkorysosti, solidarity, milosrdenství, usmíření, odpuštění, bratrství: budeme schopni přemoci zlo dobrem. To je cesta pro naši důstojnost a naše štěstí. Učme se stále více poznávat jeden druhého, mít se v úctě a mít se rádi. Prosme, aby nás Boží požehnání provázelo po celý následující rok,' řekl Mons. Diego Causero ve své promluvě, po níž požehnal všem přítomným a jejich rodinám.

Litoměřický biskup Mons. Jan Baxant v závěru bohoslužby rekapituloval právě uplynulý občanský rok. Zdůraznil, že nejdůležitějšími událostmi roku 2010, které se týkaly litoměřické diecéze, byly katolické misie v Litoměřicích (červenec) a Liberci (říjen), jež představily křesťanský životní styl, Kristovu nauku, křesťanskou kulturu a hodnotu ztišení v adorační modlitbě i krásu katolické liturgie, dále ničivá povodeň, která v srpnu zasáhla severní Čechy a jejíž tragické následky vyvolaly vlnu solidarity, včetně bleskové reakce papeže Benedikta XVI., jenž poskytl na pomoc postiženým povodněmi finanční dar ve výši 25 000 €, a národní pouť do Říma jako poděkování Svatému otci za jeho návštěvu v České republice v roce 2009.

 

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou