Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupové v Kanadě se vyjádřili k umělému oplodnění

Datum publikace4. 1. 2011, 21.00
TiskTisk

Biskupové v Kanadě chystají na leden 2011 hlubokou analýzu problematiky umělého oplodnění jako reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu z 22. 12. 2010.

Ottawa (CAN): 'Lidské oplodňování je vystaveno riziku, že bude stále více považováno za záležitost ryze zdravotní a otázku osobní jistoty než za významný etický problém,' uvádí ve svém nedávném prohlášení Kanadská biskupská konference. S obavami v něm komentuje rozhodnutí Nejvyššího soudu z 22. prosince 2010, které potvrdilo ústavnost některých předpisů aktuálního zákona o umělém oplodnění. Ačkoli byly výsledky tohoto rozhodnutí označené za 'ještě ne zcela jasné', biskupové se domnívají, že jak v legislativní tak v právní oblasti by měly být vždy brány na zřetel základní faktory, které zaručují úctu k lidskému embryu a jeho ochranu.

Ve svém prohlášení Kanadská biskupská konference oznamuje, že se v lednu vrátí k této tématice v hlubší analýze. Rozpravu vedli generální prokurátor Kanady a prokurátor Quebecu (frankofonní provincie, kde je již delší dobu aktivní silné separatistické hnutí), který kritizoval přednostní právo federální vlády k regulaci technik umělého oplodňování a genetického výzkumu. Napadl také především tu část zákona, která se týká náhradního mateřství a oplodnění in vitro. Ačkoli komentáře expertů v některých bodech vypadají rozporuplně, zdá se, že Nejvyšší soud dal zapravdu v podstatě Quebecu, protože uznal , že právě provincie, a ne federální vláda mají moc regulovat nové reprodukční techniky a činnost 'klinik plodnosti'. Těsná většina soudců usoudila, že různé články v zákoně je třeba považovat za 'neplatné', protože překračují kompetence Kanadského parlamentu.

Biskupská konference připomíná, že v roce 1993 Královská komise pro nové reprodukční technologie uznala, že výzkum, rozvoj a využívání těchto technologií 'vzbuzují národní obavy, které se týkají všech institucí a sociálního, etického, právního, lékařského a ekonomického mínění'. Jeden z hlavních dopadů zprávy komise – která se mimo jiné postavila proti tomu, aby tak důležité otázky byly projednávány roztříštěně a neuceleně jednotlivými sektory a provinciemi – byl ten, že povzbudila Kanadský parlament, aby v roce 2004 přijal zákon o umělém oplodnění, který je nyní podroben diskusi. 29. dubna 2009 Kanadská biskupská konference ve společném memorandu s Kanadskou evangelickou aliancí, zaslaném Nejvyššímu soudu, zdůraznila v podstatě tři body:

- umělé lidské oplodnění není jen otázkou léčení, ale jde o hlubší problém, který se týká společného dobra, posvátného charakteru lidského života a ochrany těch nejbezbrannějších;

- biotechnologie vyvolávají široké morální, etické a sociální otázky, proto je důležité zkoumat veřejný zájem;

- biotechnologie je schopná znehodnotit lidskou podstatu a podkopat základy lidské důstojnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou