Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Před 170 lety se narodil biskup Bauer

Datum publikace14. 1. 2011, 19.00
TiskTisk

Dne 26. 1. 2011 uplyne 170 let od narození v pořadí osmého brněnského biskupa, kardinála ThDr. Františka Saleského Bauera, který stál v čele brněnské diecéze v letech 1882 - 1904.

Brno: První brněnský biskup českého původu František Saleský Bauer se narodil 26. ledna 1841 v Hrachovci u Valašského Meziříčí. Po studiích v Olomouci byl v roce 1863 vysvěcen na kněze a po ročním působení v duchovní správě vyučoval na bohoslovecké fakultě v Olomouci, kde roku 1869 promoval a následujícího roku se stal děkanem fakulty. Po třech letech byl povolán k výuce Nového zákona na pražské fakultě a v roce 1880 se stal rektorem pražského semináře.

Po jmenování a papežském potvrzení Lvem XIII. byl 15. srpna 1882 v Olomouci konsekrován na biskupa. Prvním úkolem, kterého se jako brněnský biskup ujal, bylo poznání diecéze v níž nikdy předtím nepůsobil - všechny farnosti diecéze dvakrát zvizitoval. Během své služby posvětil 39 nových kostelů, svátost biřmování udělil 365.000 biřmovanců.

Byl spoluzakladatelem diecézní Kongregace Milosrdných sester sv. Františka pod ochranou Svaté rodiny, kterou usadil v Sirotčí (dnes Grohově) ulici v Brně. Roku 1894 svolal do Brna první sjezd českých katolíků a roku 1903 druhý.

Téhož roku požehnal novou budovu kněžského alumnátu v Antonínské ulici. Na jeho náklad byla zbudována domácí kaple v biskupské rezidenci a z jeho rozhodnutí byla zahájena obnova katedrály sv. Petra a Pavla, když nechal položit základy k dvěma novogotickým věžím, tvořícím dnes z katedrály dominantu Brna.

Biskup Bauer byl 13. května 1904  papežem Piem X. jmenován arcibiskupem olomouckým a 27. listopadu 1911 kardinálem.

Zemřel 25. listopadu 1915 v Olomouci a byl pochován v tamní katedrále.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou