Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výzva evropských křesťanských církví po krveprolití v Egyptě

Datum publikace4. 1. 2011, 12.30
TiskTisk

Benedikt XVI. se během pravidelné nedělní polední promluvy před modlitbou Anděl Páně vyjádřil k atentátu na křesťany v Egyptě, ke kterému došlo 1. 1. 2011 a bylo při něm zavražděno 21 lidí. S výzvami se připojují evropské křesťanské církve.

Ženeva (CH): Představitelé evropských křesťanských církví apelují na dodržování práva vyznání. 'Podobné teroristické činy jako ten, který se udál v Egyptě, nám připomínají, že jako křesťané a muslimové musíme být sjednoceni. Všechna místa náboženských obřadů musí být chráněna. Spojme se s našimi bratry a sestrami v Egyptě a vyžadujme spolu s nimi základní právo na svobodu vyznání,' píše se ve včerejším (3. ledna 2010) prohlášení Konference evropských církví (CEC) v souvislosti s atentátem v Alexandrii. Pravoslavný metropolita Emmanuel, předseda této evropské instituce, který z Ženevy koordinuje působení evropských křesťanských církví – anglikánské, pravoslavné a protestantských tradicí – zaslal poselství s vyjádřením solidarity všem koptským křesťanům, kteří žijí v Egyptě, i egyptskému lidu a alexandrijskému primasovi Shenoudovi III.

Světová rada církví (WCC) zaslala výzvu egyptskému prezidentovi Mubarakovi, náboženským lídrům a vládám Blízkého východu,  'aby okamžitě společně jednali ve prospěch dodržování základních náboženských práv věřících všech vyznání, zajistili bezpečnost náboženských míst a zaručili spravedlnost všem národům'.

Také arcibiskup z Canterbury Rowan Williams vyjádřil svou osobní bolest: 'Známe dlouhou a úctyhodnou historii soužití křesťanů a muslimů v Egyptě a máme důvěru, že převážná většina egyptského lidu jednotně odsuzuje tyto i ostatní podobné činy.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou