Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Koledníci zavítali do Senátu a na pražské arcibiskupství

Datum publikace5. 1. 2011, 9.45
TiskTisk

Koledníci charitní Tříkrálové sbírky 2011 zavítali 4. 1. 2011 do Senátu a na Arcibiskupství pražské. 

Praha: Na půdu horní komory českého parlamentu pozval koledníky senátorský klub KDU-ČSL, který u příležitosti charitativní sbírky uspořádal v senátní restauraci slavnostní snídani. Po snídani přítomní zazpívali vánoční píseň Narodil se Kristus Pán. Kašpar, Melichar a Baltazar v doprovodu trubače na lesní roh popřáli přítomným požehnaný nový rok a poprosili o příspěvek do zapečetěné kasičky Tříkrálové sbírky. Této prosbě přítomní představitelé církví a veřejného života ochotně vyhověli.

Akce se zúčastnil pražský arcibiskup Dominik Duka, předseda Senátu PČR Milan Štěch, předseda Ekumenické rady církví v ČR Joel Ruml a další představitelé církví, profesoři Tomáš HalíkLubomír Mlčoch, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, senátorky a senátoři, poslankyně a poslanci (na tříkrálovou snídani byli pozváni všichni: senátorky a senátoři, poslankyně a poslanci bez rozdílu politické příslušnosti). Joel Ruml a Dominik Duka se na úvod krátce zamysleli nad symbolickým významem tříkrálové tradice.

Poté kolednická skupina postupně navštívila jednotlivé kanceláře Senátu Parlamentu ČR, kde byli koledníci přítomnými zaměstnanci rovněž srdečně přijati a štědře odměněni.

Odpoledne byla tato skupinka vlídně přijata rovněž na Arcibiskupství pražském, kde stejně jako dopoledne v Senátu, naplnila jednu kolednickou pokladničku.

Kolednickou skupinku sestavili pracovníci Charity ČR. Role Kašpara (mluvčí skupiny s kouřícím kadidlem) se ujal Oldřich Haičman, ředitel Charity ČR; za Melichara (s pokladničkou s dary) se přistrojil Jakub Stich z Azylového domu sv. Terezie v Praze-Karlíně, který provozuje Arcidiecézní charita Praha a černým Baltazarem byl Jan Oulík z tiskového oddělení Charity ČR. Trubačem na lesní roh, který skupinu doprovázel, je ředitelův syn, student Vojtěch Haičman.

'Všem dárcům sbírky velmi srdečně děkujeme za jejich přízeň a štědrost. Vykoledované prostředky budou využity pro pomoc lidem v sociální nouzi,' uvedl ředitel Oldřich Haičman. Skupina koledovala pro záměry Arcidiecézní charity Praha, jimiž jsou v roce 2011 podpora Domova pro seniory v Mukařově u Říčan, Domovů pro matky s dětmi v nouzi v Brandýse nad Labem a v Kralupech nad Vltavou, škola v Bidaru (Indie) a podpora vzdělávání dětí a dobrovolnictví (Bělorusko).

Do sbírky je možné přispět také prostřednictvím dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, Charita obdrží z této částky 27 Kč) anebo bankovním převodem nebo poštovní poukázkou na konto 66008822/0800 u České spořitelny, anebo přímo převodem z bankomatu České spořitelny.

Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou ČR je největším dobrovolnickou akcí v ČR. Sbírka je osvědčena Magistrátem hl. města Prahy pro území celé ČR dle zákona 117/2001 Sb.

Více informací naleznete na stránkách: www.trikralovasbirka.cz. Sbírka se koná na území celé ČR každoročně již od roku 2001 (v roce 2000 proběhla pouze na Olomoucku). V letošním roce v celé ČR se sbírky zúčastní více než 50 000 dobrovolníků.


Jan Oulík

tiskové oddělení Charity ČR, tel. 603 895 984

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou