Lupa
Obsah Obsah
Portál

Irácký velvyslanec navštívil pražského arcibiskupa

Datum publikace6. 1. 2011, 17.15
TiskTisk

V úterý 4. 1. 2011 navštívil velvyslanec Irácké republiky Hussain Saleh Majeed Mualla z vlastní iniciativy pražského arcibiskupa Mons. Dominika Duku OP. Požádal ho, aby povzbudil irácké křesťany, ať neopouští zemi pod dojmem hrozícího nebezpečí, proti kterému se irácká vláda snaží bojovat.

Praha: Irácký velvyslanec seznámil pražského arcibiskupa se situací po pádu režimu Saddáma Husajna, kdy se demokraticky zvolení politici snaží nastolit liberální demokratický systém, v němž mají mít stejné postavení lidé různých náboženství, ať už jsou muslimy nebo křesťany. Velvyslanec Mualla také připomněl skutečnost, že Irák leží na území tzv. úrodného půlměsíce, kde se kdysi rozkládala starověká Mezopotámie, která se stala kolébkou naší civilizace a podle biblického vyprávění také celého lidstva.

Hlavním tématem rozhovoru byla tíživá skutečnost, kdy se nově zaváděný demokratický systém pomocí sektářského násilí snaží rozbít teroristické skupiny, které vnáší do země nestabilitu a nepřátelství mezi příslušníky dvou skupin muslimů, sunnitů a šíitů. Počet obětí terorismu, mezi nimiž jsou také křesťané, již podle iráckého velvyslance dosáhl 100 000. Jeho terčem jsou dnes zejména vládní představitelé, ale také infrastruktura země.

Cílem irácké vlády je podle iráckého velvyslance zastavit exodus křesťanů, kteří jsou pro svou víru terčem násilí. Irácký velvyslanec ujistil pražského arcibiskupa, že jeho vláda rozvíjí kampaň na likvidaci teroristických buněk a doma i na mezinárodním poli vyvíjí snahu přesvědčit místní křesťany, aby zemi neopouštěli. Velvyslanec Mualla proto požádal arcibiskupa Mons. Duku, aby ze své pozice povzbudil irácké křesťany, ať neopouští Irák, protože jsou jako občané v irácké společnosti nezbytní.

V rozhovoru byla připomenuta také návštěva arcibiskupa v Basře v roce 2004, kde se opět rozvíjí těžařský průmysl a vracejí se sem mezinárodní společnosti. Zmíněna byla také nedávná návštěva, na kterou mezi irácké křesťany přijel biskup Mons. Václav Malý, předseda rady Iustitia et Pax, aby těžce zkoušené věřící povzbudil. V závěru rozhovoru arcibiskup Mons. Duka proto požádal iráckého velvyslance, aby iráckým křesťanům tlumočil jeho přání lepší budoucnosti, pokoje a prosperity v celé zemi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou