Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tříkráloví koledníci navštívili olomouckého arcibiskupa

Datum publikace6. 1. 2011, 16.50
TiskTisk

Skupina tříkrálových koledníků zavítala dnes (6. 1. 2011) dopoledne do sídel několika významných institucí sídlících v Olomouci a nevynechala ani Arcibiskupství olomoucké. V některých farnostech mezitím začíná sčítání prvních pokladniček. Celkem je v olomoucké arcidiecézi evidováno více než 4300 skupinek koledníků.

Olomouc: Ve čtvrtek 6. ledna navštívili tříkráloví koledníci Charity pod vedením prezidenta Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) P. Bohumíra Vitáska významné instituce sídlící v Olomouci. S koledníky se tak setkal hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík, primátor statutárního města Olomouce Martin Novotný, rektor Univerzity Palackého v Olomouci Miroslav Mašláň a olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner. Veřejnost se s koledníky může setkávat až do neděle 9. ledna.

Nejvíce skupinek vyrazí do ulic o nadcházejícím víkendu, kdy se koledování bude moci věnovat nejvíce dobrovolníků. Tříkrálová sbírka končí oficiálně 14. ledna, v některých místech však již koledování ukončili a hlásí první výsledky. Tříkrálové kasičky mají zatím rozpečetěny v obcích Babice (7 pokladniček, 35.215,- Kč), Modrá (4 pokladničky, 21.426,- Kč) a Staré Hutě (1 pokladnička, 3.368,- Kč). Všechny obce patří do působnosti Oblastní charity Uherské Hradiště, která tak zatím ohlásila první průběžný výnos letošní sbírky ve výši 60.009,- Kč za 12 pokladniček. Další informace o výsledcích sbírky lze očekávat v příštím týdnu, kdy začne probíhat úřední rozpečeťování sbírkových kasiček.

Každá skupinka koledníků má svého vedoucího, který je vybaven potvrzenou průkazkou a také kasičkou, která musí být zapečetěna místně příslušným obecním nebo městským úřadem. Na totožných úřadech musí být po sbírce také všechny sbírkové kasičky úředně otevřeny. Kompletní výtěžek Tříkrálové sbírky se pak shromáždí na centrálním sbírkovém kontu, ze kterého jsou teprve potom podporovány projekty pomoci lidem v nouzi. Tak je zabezpečena důsledná kontrola nakládání s prostředky této veřejné sbírky.

Z výnosu Tříkrálové sbírky jsou podporováni jednotlivci i rodiny ve vážné sociální nouzi, ale také projekty pomáhající seniorům, jako jsou ošetřovatelské a pečovatelské služby (např. Holešov, Hranice, Kyjov, Strážnice, Zlín, Olomouc a další), stacionáře a domovy (např. Konice, Kroměříž, Nový Hrozenkov a další). Velkou skupinou podporovanou z Tříkrálové sbírky jsou hendikepovaní a nemocní. Těm Charita pomáhá např. při pořizování kompenzačních pomůcek či podporou provozu stacionářů, hospiců apod. Podporovány jsou také projekty pomáhající maminkám s dětmi v tísni a řada dalších aktivit.

V roce 2010, kdy tříkrálové koledování v olomoucké arcidiecézi vyneslo celkem 19, 9 mil. Kč, se po katastrofálním zemětřesení na Haiti Charity v olomoucké arcidiecézi dobrovolně vzdaly části prostředků na podporu své domácí činnosti. Humanitární pomoc na Haiti podpořily částkou téměř jednoho milionu Kč. Humanitární pomoc pak na Haiti realizovala Arcidiecézní charita Olomouc spolu s Charitou Česká republika, která je celorepublikovým centrem zastřešujícím katolickou Charitu v ČR.

Tříkrálovou sbírku lze podpořit hlavně darem do kasičky, což je jistě nejzajímavější  způsob, protože je spojen se starou lidovou tradicí přející požehnání v novém roce. Pokud někdo koledníky nepotká, může sbírku podpořit odesláním daru na tříkrálové konto (č. ú. 66008822/0800) anebo jednoduchým odesláním DMS_KOLEDA na číslo 87777. Jedna DMS stojí 30 Kč a Charita z každé z nich obdrží 27 Kč.

Bližší informace podá Marek Navrátil z tiskového oddělení Arcidiecézní charity Olomouc, koordinátor Tříkrálové sbírky, na tel. č. 739 526 278 nebo na e-mailu tiskove.acho@charita.cz.

Informace lze také nalézt  na webových stránkách.  

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou