Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Turecký vicepremiér navštívil po 59 letech patriarchát

Datum publikace6. 1. 2011, 14.45
TiskTisk

V pondělí 3. 1. 2010 navštívil po 59 letech turecký vicepremiér Bülent Arinc Ekumenický konstantinopolský patriarchát v Istanbulu a sešel se s patriarchou Bartolomějem I.

Istanbul (TUR): Po více než půl století navštívil vysoce postavený představitel tureckého státu místopředseda vlády Bülent Arinc Ekumenický konstantinopolský patriarchát. 'Doufám, že toto je vhodný nový začátek,' řekl Arinc při své pondělní (3. 1. 2011) návštěvě patriarchátu v Istanbulu. V hodinovém rozhovoru s patriarchou Bartolomějem I. zdůraznil, že vláda je rozhodnuta odstranit právní překážky ke znovuotevření ortodoxního kněžského semináře Chalki. Zároveň místopředseda odsoudil atentát na křesťany v Egyptě a oznámil další reformy zaměřené na zlepšení situace křesťanské menšiny v Turecku.

Patriarcha Bartoloměj I. využil návštěvy vicepremiéra, aby vládě poděkoval za její nejnovější reformy ve prospěch patriarchátu a dalších společenství. Patriarcha také připomněl, že od uzavření kněžského semináře v Chalki letos uplyne 40 let. Na závěr předal Arincovi historické fotky z poslední návštěvy ministerského předsedy Adnana Menderese v patriarchátu v roce 1952, kterého později svrhla turecká armáda. Jako první předseda vlády od roku 1952 se s patriarchou před dvěma lety sešel turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Sám však patriarchát nenavštívil. 

 

Foto převzato.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou