Lupa
Obsah Obsah
Portál

Setkání Rady katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha

Datum publikace11. 1. 2011, 19.30
TiskTisk

Po dohodě s pražským arcibiskupem Mons. Dominikem Dukou OP pozval 11. 1. 2011 prezident republiky Václav Klaus na Pražský hrad Radu katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha, jejímiž členy jsou držitelé klíčů od Korunní komory.

Praha: Po setkání na Pražském hradě navštívili členové Rady Svatováclavskou kapli a Korunní komoru. Držitelé klíčů se na Pražském hradě sešli na první schůzce Rady katedrály, jejíž ustavení bylo součástí prohlášení o úpravě vzájemných vztahů při péči o pražskou katedrálu. Toto společné prohlášení podepsali prezident republiky Václav Klaus a arcibiskup pražský Mons. Dominik Duka OP loni v květnu. Podle prohlášení má rada za úkol přispět k všestranné a náležité péči o stav a provoz katedrály v zájmu věřících i široké veřejnosti. Členy rady jsou držitelé klíčů, tedy prezident republiky, předseda vlády, pražský arcibiskup, předsedové obou komor parlamentu, probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátor hlavního města Prahy.

Katedrála podle arcibiskupa Duky plní od počátku tři úlohy: je to první chrám v zemi a nejen farní kostel, je prostorem, kde se setkávala světská a církevní moc – pomazání krále bylo svým způsobem svátostí – a v neposlední řadě je katedrála pohřebištěm knížat, králů, císařů a arcibiskupů. Skloubit všechny tyto funkce našeho prvního chrámu je úkolem Rady pro katedrálu. Podle pražského arcibiskupa sepjetí sedmi klíčů symbolizuje 'tolik potřebnou jednotu' s ohledem na 'odpovědnost vůči historii našeho národa, ale také stejný závazek vůči současnosti a budoucnosti'.

Společné držení klíčů od korunovačních klenotů zástupci státu, obce i církve má podle arcibiskupa Duky vést i ke skutečné spolupráci. Členové komise proto také hovořili o některých zcela praktických záměrech, jakými je vybavení katedrály novými varhanami či doplnění zvonů, aby odpovídalo důstojnosti místa. Na závěr své promluvy pražský arcibiskup vyjádřil své potěšení, že držitelé klíčů přijali pozvání prezidenta republiky, a vyjádřil své přesvědčení, že členové rady budou, tak jako stavitelé katedrály, schopni překonat všechny obtíže, a společným úsilím docílí toho, že se katedrála dostane opět do centra pozornosti nejen věřících, ale rovněž všech lidí, jimž nejsou lhostejné vlastní dějiny ani budoucnost. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou