Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Poselství ze Svaté země: modlitba, pouť a spravedlivý mír

Datum publikace14. 1. 2011, 13.30
TiskTisk

Koordinační skupina pro Svatou zemi, složená ze zástupců biskupských konferencí Evropy a Severní Ameriky, ukončila své setkání, které se konalo od 9. do 13. 1. 2011 v Jeruzalémě.

Jeruzalém (IL): Požadavek modlitby, výzva k pouti a úsilí o dosažení spravedlivého míru jsou témata závěrečného prohlášení Koordinační skupiny pro Svatou zemi. Text podepsali Mons. Patrick Kelly, arcibiskup Liverpoolu (Biskupská konference Anglie a Walesu), Mons. Rock Mirdita, arcibiskup Tirany (Albánská biskupská konference), Mons. William Kenney, biskup-delegát pro evropské záležitosti Biskupské konference Anglie a Walesu, Mons. Pierre Morissette, biskup St. Jerome (Kanadská biskupská konference), Mons. Michel Dubost, biskup Evry (Francouzská biskupská konference), Mons. Peter Bürcher, biskup Reykjaviku a zástupce Biskupské konference severských zemí, a Mons. Stephan Ackermann, předseda německé komise Iustitia et Pax. Setkání museli před ukončením opustit biskupové, kteří jsou také členy Koordinační skupiny pro Svatou zemi: Mons. Gerald Kicanas, biskup Tucsonu (Biskupská konference Spojených států) a Mons. Joan-Enric Vives, arcibiskup Urgellu a andorrský princ (Španělská biskupská konference).

'Setkali jsme se po jedenácté ve Svaté zemi, abychom sdílením a vyměnou zkušeností s nadějí vyjádřili lásku a solidaritu katolíků našich zemí vůči zemi našeho Spasitele, posvátným místům a zvláště vůči lidem, kteří zde tvoří komunitu věřících,' píší signatáři v prohlášení. Letošní setkání se podle jejich slov zaměřilo především na setkání se všemi křesťanskými konfesemi. 'Jako křesťané jsme povoláni stavět mosty a naší společnou nadějí je sjednocení všech křesťanů v úsilí o spravedlivý mír pro všechny lidi v této zemi,' uvádí se v textu. Podle signatářů 'je každá návštěva Svaté země přínosem jak pro poutníky, tak pro lidi, kteří v ní žijí, především pro křesťanskou komunitu'. V prohlášení přiznávají, že 'odjíždějí s obnoveným úsilím o modlitbu za naše bratry biskupy, křesťanskou komunitu a všechny obyvatele Svaté země' a pokračují: 'Žádáme o modlitby za spravedlivý mír a za nezbytné kroky k ochraně života, důstojnosti, práv a svobody vyznání pro všechny lidi na Blízkém východě. Povzbuzujeme také poutníky, aby navštívili zemi, po které Ježíš kráčel a v níž lidé stále žijí podle své víry.'

Text pokračuje: 'Stojíme na straně těch, kteří naléhavě chtějí najít způsob, jak přispět k větší spravedlnosti a míru tam, kde je vidět tolik strachu a nedůvěry, dokonce nenávist a zkázu.' Navzdory 'určitému zlepšení' při vyřizování víz 'jsme si opět bolestně uvědomili frustraci, kterou prožívají katoličtí kněží a řeholníci, jejichž každodenní úkoly jsou stále více komplikovány omezením volného pohybu'. Signatáři rovněž s rozhodností vyzývají 'k ukončení dlouhého jednání mezi Svatým stolcem a státem Izrael'. 'Budeme nadále pracovat ve prospěch trvalého míru tím, že budeme podporovat důvěryhodné řešení pro bezpečnost a uznání obou států – jak státu Izrael a jeho lidu, tak skutečného a nezávislého státu pro Palestince,' pokračuje prohlášení. 'Budeme usilovat o budoucnost, v níž budou chráněny a respektovány život, důstojnost a práva jak Palestinců, tak Izraelců,' stojí dále v textu.

'Budeme nadále žádat katolíky, aby se modlili za naše bratry a sestry v této zemi a budeme informovat i další lidi, kteří budou mít zájem o to, co jsme se dozvěděli. Budeme pokračovat v rozhovorech s diplomaty a politiky v našich zemích, abychom sdíleli obavy křesťanských komunit, které jsme navštívili.' V této souvislosti signatáři zdůrazňují význam náboženských představitelů, kteří 'mohou ovlivnit způsob, jakým jejich bratři ve víře pohlížejí na lidi, kteří nesdílejí jejich víru', a kteří 'by stejně jako my měli prokázat větší odvahu a odpovědnost ve vedení'. Zvláště ti, kteří se věnují výuce, 'mají zcela mimořádnou odpovědnost za pomoc mladým lidem, aby v nich rostla úcta k právům a důstojnosti každého člověka, stvořeného Bohem, bez ohledu na jeho vyznání, kulturu či národnost'.

Závěrečné prohlášení se dále obrací na všechny, kteří 'řídí různé části Svaté země' a 'měli by sjednotit vůli a najít způsob, jak učinit odvážné kroky na podporu spravedlnosti a míru'. 'Představitelé našich národů, jejichž mezinárodní politika má zde významný dopad, mají nevyhnutelnou odpovědnost za pomoc při dosažení spravedlivého míru a za ochranu práv věřících a všech lidí této země.'

'Také novináři vědí, jak mocná mohou být jejich slova,'  píší signatáři, a proto na závěr připojují žádost, 'aby informovali o těžkostech, ale také o znameních naděje'.

Při závěrečné bohoslužbě, která se konala ve čtvrtek 13. ledna 2011 u Svatého hrobu, patriarcha latinského obřadu Mons. Fouad Twal v homilii řekl, že církev ve Svaté zemi 'touží po tom, aby zakusila Kristův pokoj, aby skončilo dlouhé období bojů, které zničily mnoho jeho synů a dcer'. 'Nikdy nesmíme ztratit naději a s odvahou, trpělivostí a rozhodností čekáme a důvěřujeme.' Účastníkům, kteří se chystali na návrat do svých zemí, popřál, aby 'měli odvahu hovořit o všem, co viděli, slyšeli a čeho se dotkli' a aby jejich cesta 'nezůstala jen příležitostným setkáním nebo zajímavou a působivou událostí, ale inspirací pro kázání a život věřících v jejich komunitách a diecézích'. Podle něj může být východiskem pro budoucnost zaměřenou na komunikaci, konzultace, duchovní růst a společenství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou