Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

SDM jsou plodem lásky Jana Pavla II. k mladým lidem

Datum publikace18. 1. 2011, 18.15
TiskTisk

V souvislosti s přípravou na Světové dny mládeže (SDM) v Madridu (16. – 21. 8. 2011) a blížícím se blahořečením papeže Jana Pavla II. (1. 5. 2011) přinášíme zamyšlení P. ThLic. Jana Balíka o vzniku a významu Světových dní mládeže z pohledu jejich zakladatele.

'Pouze osobnost s takovým charismatem, jaké měl Jan Pavel II., mohla dokázat mobilizovat mládež celého světa pro věc Boží a pro obtížné hodnoty,' řekl Benedikt XVI. o svém předchůdci. Karol Wojtyla měl velikou lásku k mladým lidem a po celý život se s nimi setkával. Jako muž víry a profesor etiky se zaměřením na člověka jim dokázal nabízet odpovědi na jejich otázky srozumitelným způsobem, aniž by přitom něco ubral z hloubky víry. Mladým lidem byl na blízku a oni mu rozuměli.

Když se v roce 1978 stal papežem, ihned se obrátil na mladé lidi: 'Vy jste naděje církve a světa. Vy jste moje naděje. Řekněte každému, že papež klade důraz na mladé lidi.' Mladí lidé jeho lásku vnímali a opětovali a ve velkých počtech přicházeli na setkání s ním. Protože ne všichni chápali, proč se papež chce setkávat speciálně s mladými lidmi, Jan Pavel II. v roce 1981 na Filipínách řekl: 'Není tajemstvím, že papež má mladé lidi rád a že se uprostřed nich cítí nesmírně šťastný. Je to správné. On je vikářem Krista, a proto musí následovat jeho příklad. Evangelium zjevuje intenzitu přátelství, jaké měl Ježíš ke každému ze svých učedníků. Ukazuje také zvláštní náklonnost, kterou měl Ježíš k mladým lidem.' Později napsal v knize Překročit práh naděje: 'Kamkoliv se papež vydá, hledá mladé lidi a mladí lidé hledají jeho. Ale ve skutečnosti nehledají jeho. Hledají Krista, který ví, co je v člověku… a umí pravdivě odpovědět na jejich dotazy. A i když dává náročné odpovědi, mladí lidé se jim vůbec nevyhýbají. Spíš je očekávají.'  

Když se v prvních letech svého pontifikátu přesvědčil, že mladí lidé reagují na jeho lásku velice pozitivně, přistoupil k zásadnímu kroku. V rámci slavnostního ukončení Svatého roku pozval mladé lidi na velikonoce 1984 do Říma. Nic nedbal na ty, kteří ho od takové akce zrazovali, protože se domnívali, že mladí lidé nepřijdou a že vše vyzní pro církev jako velké fiasko. Když se však setkání zúčastnilo přes 300 000 mladých poutníků, bylo setkání nakonec vnímáno jako opravdová senzace. Večer po skončení vigilie řekl Jan Pavel II.: 'Byla to dobrá myšlenka, je třeba pokračovat.' A jak prohlásil, tak také udělal. Využil skutečnosti, že rok 1985 OSN vyhlásila Rokem mládeže, pozval na velikonoce 1985 mládež opět do Říma a založil tradici Světových dnů mládeže. Následně pak neustále vybízel biskupy, aby se na Květnou neděli scházeli s mladými lidmi své diecéze, a tak prožívali diecézní oslavy SDM. Jednou za dva či tři roky zval on sám mládež na světové oslavy dne mládeže do nejrůznějších měst světa: Buenos Aires (1987), Santiago de Compostela (1989), Częstochowa (1991), Denver (1993), Manila (1995), Paříž (1997), Řím (2000) a Toronto (2002). Jeho nástupce Benedikt XVI. v této tradici pokračuje a již se s mladými lidmi celého světa sešel v německém Kolíně nad Rýnem (2005), v australském Sydney (2008) a letos se chystá do španělského Madridu.

Jan Pavel II. nikdy nechápal SDM jako velkou akci vedle mnoha jiných či jako samospasitelný podnik nebo jako pouhý slavnostní moment oddělený od ostatní reálné námahy v rodině a ve farnosti. Jan Pavel II. od počátku zamýšlel SDM jako dlouhodobý výchovný proces, neustálou formační cestu církve s mládeží. Proto začal každým rokem posílat mladým lidem krátké listy, ve kterých se snažil motivovat všechny vychovatele k tomu, aby mladé lidi na SDM připravovali a opět po návratu domů využívali duchovního bohatství setkání (česky jsou texty k dispozici v knize Jana Pavla II. Kristus vás miluje, Praha, Paulínky 2005).

Cíl SDM byl pro Jana Pavla II. zcela jednoznačný: usnadnit mladým lidem setkání s Kristem přítomným v církvi a umožnit jim prožít radost z víry. 

P. ThLic. Jan Balík, pastorální teolog specializující se na mládež

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou