Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupové USA předkládají Kongresu své priority

Datum publikace20. 1. 2011, 16.30
TiskTisk

V prvním lednovém týdnu letošního roku (5. 1. 2011) se v budově washingtonského Kapitolu poprvé sešli členové nového amerického Kongresu. Biskupská konference USA v oficiálním dopise předložila priority, které bude během tohoto volebního období sledovat.

Washington: Předseda Biskupské konference USA (USCCB) Mons. Timothy Dolan při příležitosti uvedení nového Kongresu Spojených států do úřadu zaslal všem reprezentantům a senátorům dopis, ve kterém představil 'principy a priority', jimiž se budou biskupové řídit ve svých podnětech během nového volebního období. Nejsou to podněty politické, ale vycházejí z přání 'nabídnout konstruktivní příspěvek do veřejné diskuse o hodnotách a politikách, které poznamenají budoucnost národa'.

Dopis se věnuje hlavním tématům, která budou v centru politické agendy Spojených států v příštích dvou letech: opakovaný nesouhlas s hrazením potratů z veřejných zdrojů, ochrana tradičního manželství a rodiny, reforma zdravotnictví loni zahájená Obamovou administrativou, opatření vůči ekonomické krizi, otázky migrace, zahraniční politika Spojených států, výchova a vzdělávání.

Hlavní prioritou americké církve zůstává ochrana lidského života od jeho početí až po přirozenou smrt. V dopise se uvádí, že biskupové 'budou i nadále jednat ve prospěch ochrany života bezbranných členů lidské rodiny, kteří nemají ve společnosti hlas, především nenarozených dětí, lidí s postižením nebo na sklonku života'. V tomto smyslu trvá i nadále jejich nesouhlas s jakýmkoli rozšířením abortivní praxe, včetně hrazení z veřejných prostředků.

S ochranou života souvisí ochrana tradičního manželství. Podle dopisu budou biskupové stále důrazně oponovat jakékoli změny v definici manželství jako nerozlučitelného a výlučného spojení mezi mužem a ženou v přesvědčení, že právě ono dá 'jedinečný a nenahraditelný příspěvek pro společné dobro společnosti'. Analogicky budou biskupové podporovat všechna opatření ve prospěch ochrany rodiny.

V textu se také píše, že církev dále povede svůj boj za kvalitní, pro všechny dostupné - včetně imigrantů - zdravotnictví, ve kterém nebude potrat hrazen z veřejných zdrojů a bude zaručena svoboda svědomí.

Další téma, které biskupy tíží, je spravedlivá imigrační reforma, která by měla upravit chyby aktuálního systému, jenž 'poškozuje jak imigranty, tak stát'.

Dalším tématem dopisu je krize. Tváří v tvář přetrvávajícím ekonomickým potížím ve Spojených státech i s jejich závažnými důsledky budou biskupové, jak je uvedeno v dopise, podporovat všechna finanční a daňová opatření, která budou odpovídat 'morálnímu požadavku ochrany chudých a bezbranných'.

V závěru dopisu Biskupská konference USA ohledně zahraniční politiky Spojených států  ujišťuje, že bude podporovat úsilí Washingtonu o 'odpovědné mezidobí', které umožní ukončení války v Iráku a Afganistanu, i všechny intervence za obranu náboženské svobody a za odstranění pronásledování křesťanů ve světě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou