Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ohlédnutí za přípravným setkáním na SDM 2011 u Madridu

Datum publikace20. 1. 2011, 19.30
TiskTisk

Ve dnech 12. - 15. 1. 2011 se v San Lorenzo de El Escorial sešlo přes 230 zástupců 84 zemí a 57 církevní hnutí, komunit a organizací na pracovním setkání k přípravě Světových dní mládeže (SDM) v Madridu, které se uskuteční od 16. do 21. 8. 2011. Českou biskupskou konferenci zastupovali P. Vít Zatloukal a Anna Brabcová ze Sekce pro mládež ČBK.

San Lorenzo de El Escorial (ES) / Praha (CZ): Pracovní setkání k přípravě Světových dnů mládeže v Madridu (12. - 15. ledna 2011) zorganizovala ve spolupráci se španělskou stranou Papežská rada pro laiky (PRL), která ve Vatikánu zodpovídá za SDM.  

'Během tohoto přípravného setkání jsme byli informováni o současném stavu příprav SDM. Kardinál Antonio María Rouco Varela, arcibiskup Madridu i představitelé města, nás ujišťovali, že se budou snažit připravit toto velké setkání co nejlépe. Za přípravu a dobré plody tohoto celosvětového setkání je třeba se však stále modlit. Setkala jsem se také s Marisou Jiménez, zodpovědnou za Dny v diecézi Tarragona. Probírali jsme spolu podrobnější informace o dnech, které prožije česká mládež po cestě do Madridu v tomto krásném městě na pobřeží Středozemního moře,' shrnula Anna Brabcová.  

P. Vít Zatloukal zhodnotil přípravné setkání na SDM těmito slovy: 'Osobní kontakt je vždy důležitý. Nám pomáhá vnímat, že ne všechny naše plány lze jednoduše uskutečnit, organizátorům v Madridu zase pomáhá reflektovat skutečné potřeby v různosti míst, odkud poutníci z celého světa přijedou. Je dobré slyšet a uvědomit si, že jsou země, které trpí nesvobodou, nemají přístup na internet, mají problémy s vízy, mladí nemají na zaplacení cesty, ačkoliv velmi touží setkat se se Svatým otcem a prožít společenství světové církve... Solidarita vyjádřená malým příspěvkem umožní alespoň některým z nich účast a oni pak budou moci nést svědectví, radostnou zvěst do své země, společnosti, místní církve.“ Na závěr ještě dodává: 'Organizátoři nás rovněž prosili o včasné přihlášení, aby jim byla ulehčena jejich náročná práce. Mnozí z nich pracují jako dobrovolníci a je obdivuhodné, jak velkoryse nabízejí své schopnosti a síly do služby druhým.' 

Předseda PRL kardinál Stanisław Ryłko v pátek 14. ledna přítomným delegátům z celého světa oznámil, že Jan Pavel II., jenž během svého pontifikátu přišel s přelomovou myšlenkou slavit Světový den mládeže na celosvětové úrovni, bude blahořečen 1. května tohoto roku. Biskup Cesar Franco, generální koordinátor madridských setkání poté oznámil, že je papež Jan Pavel II. jmenován patronem SDM Madrid 2011. Tak se budoucí blahořečený přidá k významným španělským světcům, přímluvcům za Světové dny mládeže, jmenovitě ke sv. Izidoru Dělníkovi, bl. Marii od Hlavy, sv. Terezii z Avily, sv. Ignáci z Loyoly, sv. Františku Xaverskému, sv. Janovi od Kříže, sv. Janovi z Avily, sv. Růženě Limské a sv. Rafaelu Arnaiz Baronovi. Jan Pavel II. vždy dával najevo svůj blízký a hluboký vztah k mladým. V roce 1985, kdy se pořádaly historicky první Světové dny mládeže, řekl: 'Celá církev se musí cítit stále více propojena v globálním měřítku, v zájmu mladých, v jejich tužbách, jejich otevřenosti a nadějích, aby mohla odpovídat na jejich potřeby, předávajíce jim jistotu, kterou máme v Kristu.'  

Klášterní a vzdělávací komplex San Lorenzo de El Escorial je spojen také s českou světicí sv. Anežkou Českou. Letos se slaví 800. výročí od jejího narození. Historické údaje svědčí o tom, že také na tomto místě se nachází její ostatek. San Lorenzo de El Escorial se nachází asi 40 km severozápadně od Madridu. Je to jeden z nejslavnějších evropských paláců, odkud vládl král Filip II. své světové říši. Je to významná památka zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou