Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pražský arcibiskup proti pronásledování křesťanů

Datum publikace20. 1. 2011, 9.45
TiskTisk

Pražský arcibiskup Dominik Duka spolu s biskupem Václavem Malým podpořil 18. 1. 2011 na Václavské náměstí v Praze iniciativu proti pronásledování křesťanů. Svůj nesouhlas s přehlíživým postojem politiků, lidskoprávních organizací a médií v této věci vyjádřilo více než 200 lidí.

Praha: Více než 200 lidí se sešlo na výzvu výboru Petice na podporu pronásledovaných křesťanů, který tvoří předseda Mladých křesťanských demokratů Petr Jurčík, Ignác Pospíšil, vydavatel časopisu Duše a hvězdyOndřej Vaněček z občanského sdružení Res Claritatis. Smyslem shromáždění a petice je naléhat na českou vládu, aby na obranu křesťanů aktivně jednala. Organizátoři vyzvali ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, aby ukázal, že myslí vážně svůj postoj ve smyslu, že by ČR měla za práva pronásledovaných křesťanů bojovat spíše na úrovni EU a OSN, a aby tedy podpořil iniciativu Itálie, Francie, Polska a Maďarska, které požadují, aby se otázka pronásledování křesťanů zařadila do programu jednání ministrů zahraničí EU, které proběhne koncem ledna.

Arcibiskup Dominik Duka vyjádřil své potěšení, že se diskriminovaných křesťanů přišli zastat i 'bratři mojžíšské víry'. Mezi nimi byli třeba spisovatel Benjamin KurasŽidovské liberální unie nebo ředitel Židovského muzea Leo Pavlát. Podle Duky jsou antikřesťanské postoje a antisemitismus v současnosti často spojenými nádobami. Připomněl také, že svoboda a svoboda náboženství jsou nedělitelné a že stamiliony lidí na světě nemohou svobodně vyznávat svou víru.

Biskup Václav Malý, který již dříve petici vyjádřil svou podporu, osobně v Iráku povzbuzoval tamní křesťany právě 30. října 2010, kdy došlo v Bagdádu k masakru v syrokatolické katedrále. Ve své řeči připomněl, že neméně krutě jsou křesťané pronásledováni v Severní Koreji nebo v Číně.

Po promluvách dalších účastníku se na závěr shromáždění přítomní křesťané společně pomodlili Apoštolské vyznání víry, modlitbu Otčenáš a invokaci k Nejsvětější Trojici. Potom znovu zazněl zvuk šófarů – židovských bohoslužebných trub ze zvířecích rohů – který setkání také otevíral. (res.claritatis.cz)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou