Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel P. ThDr. Jiří Batušek

Datum publikace21. 1. 2011, 16.45
TiskTisk

V pátek 21. 1. 2011 zemřel v Opavě P. ThDr. Jiří Batušek.

Opava: P. Batušek zemřel ve věku 91 let, posilněn svátostmi a obklopen obětavou péčí Milosrdných sester III. řádu svatého Františka v Opavě. Pohřeb zesnulého kněze se uskuteční v sobotu 29. ledna 2011 v 10.00 hodin v opavské konkatedrále Panny Marie. Po mši svaté bude jeho tělo uloženo k odpočinku do kněžského hrobu na místním Městském hřbitově. 

P. Jiří Batušek se narodil se 10. dubna 1919 ve Strážnici v okrese Hodonín. Studoval na reálném gymnáziu v Kroměříži a v kněžském semináři v Olomouci. V letech 1942-1945 byl totálně nasazen na práci v Německu. Po skončení druhé světové války dokončil teologická studia v Olomouci a v Římě, kde získal na Lateránské univerzitě doktorát teologie. Na kněze byl vysvěcen5. dubna 1946 v Římě. Působil jako kaplan v Hranicích a v Chvalkovicích. V letech 1951-1954 sloužil u PTP. Poté působil jako kaplan v Prostějově a vikář na dómě sv. Václava v Olomouci. Zároveň pracoval jako úředník na konsistoři. V roce 1957 mu byl odebrán státní souhlas k výkonu kněžské služby a pracoval jako pomocný dělník ve Stavebním podniku Olomouc.  V roce 1961 byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen na 6 let do vězení. V roce 1962 byl na amnestii propuštěn. Po návratu z vězení pracoval jako pomocný stavební dělník, a poté v Laboratoři pro výzkum fysiologie. V letech 1968-1970 a znovu od roku 1990 byl odborným asistentem na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Olomouci.  V roce 1971 působil jako kaplan v Holešově, později jako údržbář na dómě sv. Václava v Olomouci a skladový dělník v Teplotechně Olomouc. V roce 1979 odešel do důchodu a stal se duchovním správcem sester sv. Františka v Opavě, kde působil až do své smrti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou