Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatý otec kondoloval ruskému prezidentovi

Datum publikace25. 1. 2011, 16.00
TiskTisk

Státní sekretář Vatikánu kardinál Tarcisio Bertone zaslal dnes (25. 1. 2011) jménem Svatého otce kondolenční telegram prezidentovi Ruské federace Dmitriji Anatolojeviči Medveděvovi, ve kterém vyjádřil zármutek nad množstvím obětí včerejšího (24. 1. 2011) teroristického útoku na Domodedovo letiště v Moskvě.

Vatikán: Tiskové středisko Svatého stolce dnes, 25. ledna 2011, zeveřejnilo kondolenční telegram Svatého otce v souvislosti s bombovým útokem na hlavní moskevské letiště.  'Po tragické zprávě o atentátu, jenž se stal na moskevském letišti Domodedovo, při kterém přišlo o život mnoho lidí, Jeho Svatost Benedikt XVI. vyjádřil hlubokou bolest a rozhodné odmítnutí závažného násilí a přeje si, aby ujištění o jeho duchovní blízkosti a upřímné soustrasti bylo zprostředkováno rodinným příslušníkům obětí. Papež ujišťuje o svých vřelých přímluvných modlitbách za oběti a vzývá Pána, aby dal nebeskou posilu těm, kteří oplakávají tragickou smrt, a posílá svůj pozdrav s požehnáním spojený s mimořádnou vzpomínkou na ty, kteří utrpěli zranění,' píše se v telegramu.

Ruští katoličtí věřící se dnes večer shromáždí v Petrohradu k modlitební vigilii na památku obětí včerejšího bombového útoku na moskevském letišti Domodedovo, aby prosili Boha o 'dar míru tam, kde je mír ohrožován'.

Mons. Paolo Pezzi, metropolitní moskevský arcibiskup a nový předseda Ruské biskupské konference, za všechny katolíky dnes ráno italské agentuře SIR řekl: 'Nový útok na Domodedovo letiště, které je ruským největším letištěm v počtu cestujících a letů, nás naplnil pocity hlubokého zármutku a nemůžeme než důrazně odsoudit tento nový, hrozný akt násilí. Naše první myšlenky směřují k obětem. V momentech, jako jsou tyto, kdy smrt zasáhne nečekaně, je naší jistotou, že tam, kam nás nikdo nemůže doprovodit, nás očekává Kristus. Toto je naše myšlenka a modlitba, kterou pozvedáme za oběti v těchto dnech. Jsme stále zděšeni a zmateni ze způsobu, jakým byl tento akt násilí spáchán. Modlíme se k naší Panně Marii, aby nás ochránila a pomohla nám všem, abychom neztratili smysl a lásku k životu a abychom nikdy nezvolili smrt jako řešení.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou