Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Světlo národů je Kristus

Datum publikace28. 1. 2011, 18.00
TiskTisk

Dne 2. 2. slaví církev svátek Uvedení Páně do chrámu, lidově nazvaný Hromnice. Připomíná se také Světový den zasvěceného života. Více se dozvíte v  textu Mons. Jiřího Mikuláška, generálního vikáře brněnské diecéze.

Svátek Uvedení Páně do chrámu patří k nejstarším křesťanským svátkům. Panna Maria s Josefem přicházejí s dítětem Ježíšem do chrámu, aby vykonali podle Zákona předepsané obřady a nabídli svého Syna Pánu. Stařec Simeon, veden Duchem Svatým, ho pak přivítá jako naplnění touhy a smyslu svého života a  jako světlo k osvícení národů. Když Panna Maria vyslechne a pokorně přijme jeho poselství,  pronikne jí srdce meč. Tím mečem je  Ježíš  oddělen od svých rodičů, je zasvěcen Bohu a patří od té chvíle církvi.

Se svícemi v rukou napodobujeme Marii a vyjadřujeme ochotu odevzdávat se spolu s Ježíšem Otci při slavení eucharistie, abychom se stávali obětí. Je až překvapivé, jak symbol svíce oslovuje dnešního praktického člověka, který žije v záři reklam, ve světle reflektorů popularity, a honícího se za úspěchem. Zájem o betlémské světlo, které  se stává téměř moderní svátostinou, starost o to, aby nevyhaslo, sjednocení  se s tím malým, ale živým a teplým světélkem, ukazuje, že člověk ve skutečnosti chce někomu patřit a někomu sloužit, ale potřebuje poznat jeho velikost a zároveň blízkost.

Svatý otec Jan Pavel II. dobře vystihl tuto touhu i možnost jejího naplnění, když ustanovil den tohoto svátku Dnem oslavy  zasvěceného života, dnem mužů a žen, kteří 'už našli' a mohou být světlem těm, kteří ještě hledají. Jeden, dnes už téměř pětašedesátiletý muž, vyprávěl o tom, jak on 'našel'. Měl v úmyslu vstoupit do manželství. Na svatbě svého bratra měl jít za svědka spolu se sestrou nevěsty. Ta se však nedostavila a musel ji někdo nahradit. Když si snoubenci slibovali lásku, úctu, věrnost a odhodlání společně nést až do smrti všechno dobré i zlé, napadlo ho, že právě toto nabízí Ježíš jemu. A z této Ježíšovy věrnosti žije dodnes. 

Bláznivě a nerozumně se zamilovat  do Boha výlučnou  láskou a darovat se mu na celou věčnost – to je příběh, který se stále odehrává a je hmatatelným důkazem přítomnosti Ježíše Krista v církvi. Je svědectvím o věčném životě, kde se lidé nebudou ani ženit ani vdávat a jejich štěstím bude sám Bůh. V Opavě se v těchto dnech církev loučí s panem profesorem Jiřím Batuškem, který nám na fakultě opakoval: 'Kněz, který poctivě žije svůj celibát, je pochodující vykřičník.'          

 

Mons. Jiří Mikulášek

generální vikář brněnské diecéze

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou