Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Světový den boje proti lepře

Datum publikace28. 1. 2011, 15.00
TiskTisk

Dne 30. 1. 2011 se připomíná Světový den boje proti lepře. Při této příležitosti zveřejňujeme text Jiřího Holého, předsedy občanského sdružení LL likvidace lepry.

Likvidace lepry je občanské sdružení založené v roce 1992. Jeho zakladatelem je Jiří Holý, akademický malíř; motivací pro členy jsou skutky milosrdného Samaritána. Cílem sdružení je pomáhat (nejen léky, ale i finančně a dalšími způsoby) při likvidaci lepry, tuberkulózy a budovat ve třetím světě lepra-TBC dispenzáře a nemocnice, eventuelně všechna další zařízení pro ubohé, jako například ubytovny, studny, útulky, kulturní zařízení, školy a učebny. Osvětovou činností se šíří obecné povědomí o problematice lepry a jiných nebezpečných infekčních chorobách (přednáškami, tiskem apod.). V postižených oblastech se spolupracuje s nejrůznějšími řády. Organizace bude letos přecházet pod Arcibiskupství pražské. Předávání LL arcibiskupství bude postupné.

Realizované cíle LL a kontakty

Naše lidové hnutí pochopilo desetitisíce křesťanů, kteří se stali našimi příznivci i dárci, vlastně členy LL. Stali se našimi přáteli, žijí ve všech místech naší vlasti. Je jich cca 20.000 – můžeme je nazvat milosrdným podhoubím naší církve. Hlavní činností LL je zasílání léků do cca 60 lepra-TBC stanic v Africe, Asii, Jižní Americe a v Oceánii, především do rukou řádových sester a bratří.

Spolupráce v oblastech tradičních nekřesťanských náboženství je pro nás, spolu s našimi dárci, důležitým impulzem.  Kupodivu se řády sester v těchto oblastech úspěšně rozvíjejí. Zřejmě proto, že pomáhají při vyléčení nebezpečných chorob těl i duší, slouží lidské důstojnosti.

Rychle nastalo sbratření s našimi bratry, s kněžími a řeholními sestrami v Ježíši Kristu v leprosáriích, kteří, díky lékům od nás a díky našim dárcům pomohli vysvobodit tisíce lidí ze spáru smrtelných nemocí a velkých bolestí. Léky od našich dárců bylo léčeno nejméně jeden milion lidí.

Nemocniční komplexy

I. Česko-indický nemocniční komplex sv. Josefa pro malomocné a nemocné TBC v Bhilaipahari (Medvědí hora) u Jamshedpuru v Indii ve státě Jarhandje majetkem jamshedpurského biskupství. Je to dar od LL.  Komplex řídí tamní Jakshedpurské biskupství. Od jeho vybudování a uvedení do provozu uplynuly již čtyři roky. I za pomoci mobilní kliniky prošlo léčbou 24.000 nemocných leprou, TBC, malárií atd. V areálu nemocnice je již druhým rokem v provozu i škola pro 200 dětí, sirotků po obětech lepry i dětí z nejchudších rodin v okolí. Nachází se tam konvent řádových sester s větší kaplí a dvě ubytovny, také poradna po budoucí matky i rozestavěná porodnice. Staví se i Domov Ježíška pro sirotky po obětech lepry a opuštěné děti, úrodná farma, která je všechny uživí. Po čtyřletém působení v této oblasti se nemocní leprou počítají  jen na prstech ruky, a to v bývalé oblasti endemického výskytu lepry. Do nemocnice se přestěhovali hlavně nemocní TBC, která v Indi v současnosti exploduje.

II. Česko-indický nemocniční komplex sv. Josefa pro malomocné a nemocné TBC v Phulpahari ve státě West Bengalje jednou tak velký areál jak v Bhilaipahari s dispenzářem, ve kterém se ji probíhá léčba, s velkou nemocnicí, konventem a kaplí, které se dokončují. Jeho součástí je také farma. Farmy jsou důležité, protože zajišťují výživu osazenstva a tím udržitelnost těchto projektů v budoucnosti. Inaugurace tohoto druhého komplexu se má uskutečnit v listopadu 2011.

Misionář malomocných je náš časopis-dvojlist. Jeho prostřednictvím se dostáváme k našim dárcům, příznivcům a uvádíme, co se vykonává pro zubožené. Vyšlo již celkem 36 čísel, vždy nákladem kolem 57.000 kusů – jarní a vánoční vydání. Tento dvojlist podporuje existenci LL a její projekty, které se realizují a rozvíjejí. Má však i poslání sbratřování (častý termín  arcibiskupa Mons. Karla Otčenáška) s farnostmi a vědomí upevňování světovosti církve. 'Kristus kráčí leprosáriemi,' jak uvedla známá misionářka Tanzánie, sestra Lia.

Chceme čtenářům ukázat také dokumentárními obrázky, jak na rubu světa slouží církev službou, kterou nikdo jiný zadarmo nechce poskytovat těm nejnižším, vyřazeným ze společnosti. Vždyť malomocenství bylo za dvacet let potlačeno právě v leprosáriích. Z 12 500 000 malomocných v současnosti je evidováno kolem 300 až 400 000 nových případů ročně. Za tyto zbídačelé, beznadějné, vyhladovělé a žíznivé se ve třetím světě nezadržitelně staví církev. Vyléčeným se často podá  záchranný pás, aby se neutopili v bídě žebrání. Mnozí z vyléčených rodin dále nalézají vzdělání v sociálních programech, účastní se výuky řemesel, na gymnáziích i vysokých školách, kde je má jejich poznání vést hlavně k pravému Bohu a Spasiteli Ježíši Kristu.

 

Jiří Holý, předseda občanského sdružení LL

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou