Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Duka na konferenci kaplanů NATO

Datum publikace1. 2. 2011, 11.30
TiskTisk

Pražský arcibiskup Dominik Duka OP se 31. 1. 2011 v 19.00 hodin zúčastnil zahájení 22. mezinárodní konference hlavních vojenských kaplanů NATO a zemí Partnerství pro mír ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého.

Praha (CZ): Tématem letošní konference, která má především pracovní, organizační, studijní, ale i společenský a duchovní rozměr, je 'Vojenský kaplan jako etický poradce'. Tato prestižní konference, které se zúčastní více než 80 delegátů ze 35 zemí celého světa, je pořádána pod záštitou ministra obrany České republiky Alexandra Vondry a admirála Jamese Stavridise, vrchního velitele spojeneckých sil v Evropě (SACEUR). Kromě hlavních představitelů vojenských duchovních služeb se jí zúčastní a vystoupí na ní i další armádní funkcionáři, vojenští a civilní odborníci.

Tradice konference sahá do počátku 90. let minulého století, kdy se vůbec první konference vojenských kaplanů NATO na této úrovni uskutečnila v německém Stuttgartu. Praha, která tuto konferenci hostila již jednou v roce 1997, se přitom stane historicky vůbec prvním městem, do něhož se kaplani vrátí opakovaně.

V naší armádě dnes slouží 23 kaplanů z šesti církví. Jejich počet od roku 1996, kdy začal působit v české jednotce v Bosně a Hercegovině první vojenský kaplan, postupně vzrůstá. Letos by měli přibýt další dva. Optimální počet pro naši armádu je 30 kaplanů. Za deset let, kdy kaplani v naší armádě působí, vyslalo do duchovní služby sedm církví více než třicet svých zástupců. Uchazeči o duchovní službu v armádě musejí splnit mnoho kritérií. Jsou na ně kladeny stejné nároky jako na vojáky z povolání, tedy například podmínka plné fyzické a psychické zdatnosti. Služba vojenského kaplana je časově omezená a zpravidla trvá 6 - 8 let.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou